Inwoonster vraagt formerende partijen om aandacht voor – Zaans – kweekvlees

De eerste hamburger van kweekvlees.
De eerste hamburger van kweekvlees.
Foto: Wikimedia

Oud-journalist Mary Renooij heeft de formerende partijen in een brief opgeroepen hun aandacht nadrukkelijk te richten op kweekvlees – en -vis – en de kansen die die ‘nieuwe’ voeding biedt om de Zaanstreek opnieuw op de kaart te zetten als producent van innovatieve voedingswaren.

Afgelopen week werd duidelijk dat er kweekvlees ligt in de vriezer van restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis bij de Zaanse Schans, maar dat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit dat heeft verzegeld op grond van Europese regelgeving omdat het product nog niet is toegelaten. Vlees gekweekt uit stamcellen is een vinding van wijlen Willem van Eelen, die het octrooi verkocht aan het bedrijf Just in Silicon Valley.

Lab 44

Dat bedrijf kwam via dochter Ira van Eelen uit bij de eigenaar van restaurant Lab 44 op het Hembrugterrein, Paul Riteco en zodoende ging de bal rollen en toog Just-directeur Josh Tetrick uiteindelijk naar de Zaanstreek met in zijn bagage twee stukken kweekvlees. Maar die zouden de pan nooit bereiken, na ingrijpen van de NVWA. Wel kreeg museum Nemo toestemming om een worstje van kweekvlees op te nemen in de collectie.

Documentaire

De VPRO zond er afgelopen zondag in Tegenlicht een documentaire over uit.

Briefschrijfster Renooij uit Assendelft vindt dat opwerpen van hindernissen voor een diervriendelijke vleesproductie een vorm van koudwatervrees, ‘en intussen gaan mogelijk China, India, Brazilië, Australië of Nieuw-Zeeland met de productie aan de slag’. Jammer voor Nederland en jammer voor de Zaanstreek, vindt zij. Een petitie om het proeven van kweekvlees mogelijk te maken is inmiddels 2675 keer getekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen