Gemeente in de voorhoede met extra energie-eisen aan nieuwe huizen

Foto: Twitter / Stadszaken.nl

Zaanstad is een van de elf Nederlandse gemeenten die tot nu toe extra eisen stellen voor de energieprestatiecoëfficient (EPC) van nieuwe woningen. Dat antwoordt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat op Kamervragen van D66 en de VVD.

Zaanstad staat in een rijtje met Zutphen, Meppel, Peel en Maas, Den Haag, Delft, Amsterdam, Enschede, Giessenlanden, Leusden en Zuidhorn, maar nog meer gemeenten hebben inmiddels in Den Haag geïnformeerd naar de mogelijkheden om aanvullende eisen te stellen bovenop het Bouwbesluit 2012. Zij worden daarbij desgewenst ondersteund door het team Crisis- en herstelwet.

Vlottrekken woningbouw

De Crisis- en herstelwet versoepelde de regels voor woningbouwplannen om de bouw weer vlot te trekken tijdens de economische malaise van enkele jaren gelegen en inmiddels maken 141 gemeenten gebruik van de experimenteermogelijkheden die de wet biedt. Sommige gemeenten hebben meer dan één experiment aangevraagd, waardoor het in totaal om 232 gebieden gaat. Dat betekent dat 37 procent van de Nederlandse gemeenten op enige manier gebruik maakt van de mogelijkheden die de wet biedt.

Zaanstad heeft er bijvoorbeeld bij het bestemmingsplan Vaartzicht voor de ontwikkeling van het terrein van het voormalige verpakkingsbedrijf Bakker-Molenaar aan de Nauernasche Vaartdijk in Westzaan, het bestemmingsplan Wormerveer en de ontwikkeling van het Hembrugterrein naar gegrepen om een hogere geluidsbelasting voor woningen mogelijk te maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen