VVD en GroenLinks zien gesprekken over coalitie door totaal verschillende brillen

Foto: Pixabay

De VVD en GroenLinks hebben een communicatieprobleem: ze begrijpen helemaal niets van elkaar, zo blijkt uit correspondentie van de twee fracties. Dat beide de komende vier jaar in hetzelfde college zullen aanschuiven lijkt na het aanvankelijke optimisme dan ook ver weg.

De paststelling begon met een brief van VVD-fractievoorzitter Gerard Ram aan de raad, waarin werd gesteld dat GroenLinks ‘moeite heeft met de combinatie VVD, POV en CDA’ omdat die te rechts zou zijn. ‘Het CDA, dat een betrouwbaar midden-rechts programma heeft, wordt door GroenLinks neergezet als rechtser dan de VVD,’ aldus Ram. Die daaraan toevoegde dat deze opstelling ook het CDA verbaasd heeft.

Dat alles heeft vervolgens bij GroenLinks kennelijk ook weer geleid tot ‘grote verbazing’, zo staat op de Facebookpagina van de afdeling Zaanstad te lezen. ‘In de brief staat onder andere dat GroenLinks ‘de deur heeft dichtgegooid’, zich ‘onverantwoordelijk gedraagt’ en kiest ‘voor het bruuskeren van andere partijen.’ Wij herkennen ons absoluut niet in deze woorden. Integendeel: sinds het duidingsdebat op 23 maart hebben wij ons constructief opgesteld.’

Volgens de brief van Ram bestond die opstelling er onder andere uit door eerst de ChristenUnie uit te nodigen aan de coalitieonderhandelingen mee te doen en vervolgens die partij weer af te wijzen. ‘De genoemde acties van GroenLinks zijn niet in goede aarde gevallen bij de VVD en een paar andere partijen.’ Waaronder de Partij voor Ouderen en Veiligheid, die afgelopen week al liet weten niet met GroenLinks verder te willen.

‘Verbindende coalitie’

De laatste partij heeft proces heel anders beleefd: ‘Wij hebben consequent laten weten dat er een verbindende coalitie moet worden gesmeed tussen rechts en links, waarin ruimte is voor een groen en sociaal geluid. Ook hebben we steeds helder en consequent gecommuniceerd over onze voorkeuren en voorbehouden,’ aldus de reactie op de brief van Ram.

Afwachten

Verder gooit GroenLinks niet nog meer olie op het vuur: er wordt vooralsnog gewacht op de bevindingen van de informateurs Eric Van den Burg (VVD) en Zita Pels (GroenLinks). ‘Wel hebben we naar aanleiding van de mail van de VVD een korte reactie gestuurd naar de formerende partijen, waarin we onze verbazing over de gang van zaken hebben uitgesproken.’

GroenLinks schrijft andere partijen op te roepen ‘om ook voor de dialoog te blijven kiezen’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen