Gekraakte telefoons en Ennetcom-data cruciaal in liquidatiezaak Krommenie

Foto: Wikimedia

De mannen die worden verdacht van de moord op Eaneas Lomp in Krommenie (2015), de liquidatie van Chahid Yakhlaf in Kerkdriel en een liquidatiepoging in Amsterdam (allebei in 2016) blijven voorlopig vastzitten.

De zaken waarin Omar L., Hicham M. en Don Victor M. verwikkeld zijn drijven voor een groot deel op gekraakte telefoons. Het Nederlands bedrijf Ennetcom bood beveiligde Blackberrytelefoons aan, waarmee versleutelde berichten en notities konden worden verzonden. Criminelen zouden daar veelvuldig gebruik van hebben gemaakt.

Als gevolg van een strafrechtelijk onderzoek in een andere strafzaak naar Ennetcom zijn de Canadese servers van dat bedrijf, met daarop alle data, in beslag genomen. Deze gegevens zijn via een zoekmachine genaamd Hansken door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht.

Benoeming deskundigen

De rechtbank gaat nu in alle zaken een deskundige benoemen aan wie de advocaten van de verdachten vragen kunnen stellen over onder meer de servers van Ennetcom en de zoekmachine. Ook de eigenaar van Ennetcom kan worden bevraagd en hij zal als getuige worden gehoord. Daarnaast worden de advocatenin de gelegenheid gesteld om zelf onderzoek te doen naar de Ennetcom-data.

Ook worden telecom- en zendmastgegevens toegevoegd aan de dossiers en worden in een van de zaken een deskundige op het gebied van zendmastgegevens en een tweede op het gebied van de beoordeling van camerabeelden benoemd. Daarnaast wordt een consultant justitieel aftappen en monitoren als getuige opgeroepen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen