Brainstormen over de toekomst van de Kogerveldwijk

Foto: Gemeente Zaanstad

De Kogerveldwijk is één van de gebieden in Zaandam die de komende jaren – tot 2040 – sterk zal veranderen. Met meer energiezuinige woningen, verbeterde verbindingen naar de wijk en binnen de buurten, voldoende werkgelegenheid en goede voorzieningen.

Uit een analyse van de wijk is gebleken dat dé Kogerveldwijk eigenlijk niet bestaat: het is een grens rondom de buurten Kogerveld, Boerejonkerbuurt/Slachthuisbuurt en Hofwijk, met daarnaast de sportvelden Oostzijderveld en Hoornseveld. De buurten worden letterlijk van elkaar en de rest van de omgeving gescheiden door hoofdwegen (twee waarvan snelwegen), een spoorlijn (met een station in de wijk) en de Zaan.

Ook de hoogspanningsleiding heeft impact op de wijk, net als de bedrijven die in de omgeving actief zijn. De Zaanse identiteit is zichtbaar door de mix van wonen en werken, rokende schoorstenen naast oude Zaanse huisjes en transportbedrijven middenin de woonwijk.

De wijk is niet ver van het centrum en recreatiegebied Jagersveld ligt er dichtbij. Doordat de wijk ruim is opgezet met veel groen, zijn de bewoners tevreden. Er zijn onder meer drie supermarkten, een basisschool, het treinstation en een ziekenhuis dichtbij.

Er wordt nu gewerkt aan een toekomstbeeld, waarin de kansen en dilemma’s voor de wijk aan de orde komen. Daar wordt op 26 april door professionals over gesproken, om te komen tot een manifest met gedeelde waarden voor de ontwikkeling. Dat wordt daarna voorgelegd aan alle bewoners en aan de ondernemers die in de Kogerveldwijk actief zijn.

 

Reacties