Rosa of POV als dissonant in een pro-Cultuurclustercoalitie?

Foto: Pixabay

Vijf voorstanders van de bouw van het Cultuurcluster (de VVD, het CDA, de PvdA, D66 en GroenLinks) maken grote kans de komende vier jaar deel uit te maken van het college, maar om tot een meerderheid in de raad te komen moet ofwel Rosa of de Partij voor Ouderen en Veiligheid eveneens een wethouder leveren.

Welke dat wordt lieten de verkenners Arjen Gerritsen en Petra Boon gisteravond op het gemeentehuis in Zaandam in het midden: Rosa liet in de verkiezingscampagne weten onmiddellijk de stekker uit het cultuurverzamelgebouw te willen trekken en ook de POV is een uitgesproken tegenstander van deze investering.

Nieuwkomers

De drie nieuwkomers in de raad – Denk, de PVV en de Partij voor de Dieren – komen niet in aanmerking: zij hebben de komende vier jaar nodig om politieke ervaring op te doen en bestuurlijke potentie te ontwikkelen. De ChristenUnie is met haar ene zetel niet groot genoeg om opnieuw in het college plaats te nemen.

De resterende partijen Democratisch Zaanstad en SP worden gezien als te dogmatisch om een constructieve bijdrage te kunnen leveren.

Vervolggesprekken

Uit de sfeer tijdens de presentatie van het verloop van de verkenning tot nu toe bleek dat de snelle presentatie – een dag eerder dan oorspronkelijk werd ingeschat – het gevolg is van soepel verlopende gesprekken. Met Rosa en de POV worden die nu voortgezet.

De vijf ‘zekere’ coalitiekandidaten hebben samen achttien zetels van de 39. Rosa en de POV hebben er beide vier.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen