Stagnatie in de ontwikkeling van brede welvaart

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De brede welvaart in Nederland is vorig jaar gestegen, ondanks een kleine daling van het bruto binnenlands product. Maar tussen verschillende regio’s is de brede welvaart ongelijk verdeeld en dat verschil is verder toegenomen, melden RaboResearch en Universiteit Utrecht na onderzoek. In Zaanstad neemt de brede welvaart maar mondjesmaat toe.

Bron: RaboResearch / Universiteit Utrecht

De onderzoekers keken onder meer naar inkomen, geluk, gezondheid en veiligheid. Volgens hen is de brede welvaart het hoogst onder inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek. Ook in de Achterhoek, op de Veluwe, in Alkmaar en omgeving en Zuidwest-Overijssel is die hoog.

Stagnatie

‘Regio’s met een hoge brede welvaart combineren een prettig leefklimaat met de nabijheid van voorzieningen en werk in de steden,’ zegt onderzoeker Floris Jan Sander van RaboResearch. Vooral wat betreft huisvesting en inkomen is de ongelijkheid tussen regio’s toegenomen. Hier is sprake van stagnatie in de brede-welvaartsontwikkeling, net als in regio Delft en in het Westland.

Bron: RaboResearch / Universiteit Utrecht

In en rond grote steden zoals Den Haag, Rotterdam en Amsterdam blijft de brede welvaart achter, aldus de onderzoekers. Dat komt volgens Sander omdat mensen wonen en veiligheid lager beoordelen. ‘De beperkte beschikbaarheid en de hoge prijzen van huizen leiden daar tot een lagere woontevredenheid.’

Toch is het geografische patroon van brede welvaart en de ontwikkeling daarvan niet per se verbonden aan grootstedelijkheid (Randstad) versus periferie. Integendeel. Over het algemeen zijn het juist de regio’s buiten de Randstad die een hoge brede welvaart hebben. Bovendien steeg de brede welvaart in deze gebieden tussen 2013 en 2022 het hardst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen