Watererfgoed rode draad in vijfde editie tijdschrift Ode

22 jun , 14:42 Actueel
screenshot 20191205 165003
De vijfde editie van erfgoedtijdschrift Ode van het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland is uit. De rode draad door het nummer is watererfgoed; in onze provincie met drie kusten en eindeloos veel polders en droogmakerijen een logisch thema.
'In het kader van de actuele ruimtelijke opgaven die zich in Noord-Holland voordoen, zoals de veranderingen in het landelijk gebied, woningbouw en de energietransitie is de omgang met waterrijk erfgoed een belangrijk puzzelstuk,'zei Gedeputeerde Jelle Beemsterboer bij de lancering. Het makerscollectief Circus Andersom zette het erfgoed in perspectief met een veel langere geologische tijdschaal en met de nadruk op verbinding. Ode is een tijdschrift voor medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten en de provincie en voor alle anderen die benieuwd zijn naar de rol van de diverse overheden binnen de erfgoedzorg.

Digitale versie

Ode
is ook digitaal te lezen en hier te downloaden
. Extra interessant voor Zaanstad is een analyse van de bescherming van molenbiotopen in nieuwe omgevingsplannen. De toekomst zal uitwijzen of het daar bij De Held Jozua in Westerwatering nog mis is gegaan, zoals De Zaansche Molen en De Hollandsche Molen voorafgaand aan de nieuwbouw aan de overkant van de Houtveldweg voorspelden.