Schade door dieren aan gewassen in NH sterk gestegen

Grauwe ganzen.
Grauwe ganzen.
Foto: Flickr / Martha de Jong-Lantink

Vorig jaar is in Noord-Holland 28 procent meer geld uitbetaald aan tegemoetkomingen voor faunaschade dan het jaar ervoor. Met faunaschade wordt de schade aan landbouwgewassen bedoeld die door dieren is veroorzaakt. In 2023 werd ruim vijftien miljoen uitgekeerd, in 2022 was dat minder dan twaalf miljoen euro.

De twaalf provincies keerden samen in 2023 ruim tien miljoen euro meer uit aan faunaschade dan het jaar ervoor naar 55 miljoen. Noord-Holland en Friesland zijn de provincies waar het meeste geld wordt uitgegeven aan tegemoetkomingen voor faunaschade.In Noord-Holland wordt de meeste schade veroorzaakt door vogels. Zij vinden hier veel water, natuurgebieden om te schuilen en voedselrijke graslanden en landbouwpercelen. De meeste schade wordt veroorzaakt door de grauwe gans, namelijk 65 procent van de schadetegemoetkomingen. De door ganzen veroorzaakte landbouwschade is ten opzichte van 2022 stabiel gebleven.

Een opvallende nieuwkomer in de top vijf van dieren die de meeste schade aanrichten is de houtduif. De toename van de uitkeringen voor schade veroorzaakt door de houtduif is te verklaren doordat het dier niet langer bestreden mag worden sinds een uitspraak van de Raad van State in april 2023. In het verleden werd schade veroorzaakt door houtduiven niet uitgekeerd. De houtduif veroorzaakt in onze provincie vooral schade aan koolgewassen zoals broccoli en bloemkool en aan sla.

Preventie werkt niet

Ganzen richten al jaren veel schade aan op Noord-Hollandse landbouwgronden en in natuurgebieden. Omdat hier is gebleken dat preventieve maatregelen zoals verjaging onvoldoende effect hebben, is besloten om de ganzenpopulatie te verminderen door middel van afschot. Dit heeft de sterke groei van de populatie ondertussen gestabiliseerd, net als de tegemoetkomingen voor schade door ganzen. Ten aanzien van de sterk gestegen houtduivenschade wordt momenteel geïnventariseerd welke oplossingen er zijn. De provincie volgt hierbij de Europese en landelijke wetgeving.

Het faunabeheer in Noord-Holland wordt gecoördineerd door de Faunabeheereenheid Noord-Holland. De FBE is een samenwerkingsverband van agrariërs, natuurorganisaties, jagers en particuliere grondeigenaren met als doel maatschappelijk breed gedragen en gebalanceerd faunabeheer. De FBE stelt hiervoor faunabeheerplannen op en vraagt vergunningen aan bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. In de Monitor Faunaschade van de organisatie Bij12 zijn per provincie, per dier en per gewas de uitgekeerde tegemoetkomingen voor faunaschade op te zoeken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen