Wethouder tekent convenant Schoon en Emissieloos Bouwen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Wethouder Gerard Slegers tekent op 1 juli het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) van het Rijk. Dat betekent dat Zaanstad de komende vijf jaar aanspraak kan maken op in totaal vijf miljoen euro subsidie voor het gebruik van uitstootvrij bouwmaterieel bij bouw- en sloopprojecten.

Het Rijk heeft als ambitie om in 2030 60 procent stikstofbesparing, 75 procent gezondheidswinst en 0,4 megaton CO2-vermindering te realiseren in de bouw. Dat de geldkraan daarvoor opengaat is ‘goed nieuws’ voor Zaanse ondernemers die willen investeren in uitstootvrij bouwmaterieel zoals elektrische kranen of elektrische bestelbusjes, zegt Slegers. ‘Veel ondernemers willen daar graag in investeren maar lopen aan tegen hoge kosten waardoor het niet rendabel is. De subsidie helpt om dit gat te dichten. Schoner bouwen is belangrijk omdat het bijdraagt aan een duurzamere en een gezondere leefomgeving.’

Veel bouw voor de boeg

Werk-, voer- en vaartuigen in de bouw zijn verantwoordelijk voor stikstof-, CO2- en fijnstofemissies. Zaanstad heeft een grote woningbouwopgave en het college vindt schoner bouwen dan ook belangrijk. Daarom wil de gemeente Zaanse aannemers stimuleren om uitstootvrij bouwmaterieel in te zetten bij bouw-, onderhouds- en sloopprojecten. Daarbij is het belangrijk om aannemers investeringszekerheid en perspectief te bieden om investeringen te (kunnen) doen in schoon en emissieloos bouwmaterieel. De subsidie helpt daarbij. Daarnaast gaat de gemeente stapsgewijs emissie-eisen stellen bij aanbestedingen en bij het verlenen van vergunningen.

Zaanstad kan gedurende vijf jaar aanspraak maken op maximaal een miljoen euro. Dat geld komt uiteindelijk terecht bij de aannemers. Door het Rijk is de landelijke routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) ontwikkeld. Deze kaart en het bijbehorende convenant zijn onderdeel van het programma SEB waarin de Rijksoverheid, medeoverheden, bouwpartijen en kennisinstellingen samenwerken aan de verduurzaming van de bouw. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld het stapsgewijs toepassen van steeds strengere emissie-eisen in aanbestedingen of bij het verlenen van vergunningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen