Laatste voorbereidingen komst asielboten Gerrit Bolkade

Foto: Gemeente Zaanstad

De asielschepen Bibby Renaissance en de Bibby Progress die 1000 mensen gaan herbergen aan de Gerrit Bolkade in Zaandam zijn naar verwachting niet voor eind juli klaar om de bewoners te ontvangen. De boten die werden ingezet als tijdelijke huisvesting voor personeel bij grote maritieme projecten zijn de afgelopen maanden verbouwd om ze aan alle regels te laten voldoen en nu wordt de laatste hand gelegd aan de omgeving.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers heeft onder andere keukens laten plaatsen zodat de bewoners zelf kunnen koken en er zijn brandveiligheidsmaatregelen getroffen. Nu moeten de aanmeerbeugels nog gemonteerd worden en de bijbehorende pontons afgemeerd worden. Dit kan naar verwachting begin juli gebeuren. De bestaande walkant wordt voorzien van een nieuwe damwand en wordt uitgebreid om twee containers met batterijen te kunnen plaatsen die de stroom die ’s nachts niet wordt gebruikt op te slaan om er overdag profijt van te hebben. Ook worden zonnepanelen ingezet voor voldoende elektriciteit.

De bestaande aanmeerpalen zijn aangevuld met zes extra palen om de boten aan vast te leggen. Om de schepen – ook wel barges genoemd – aan te kunnen sluiten op het riool zijn de benodigde leidingen aangelegd en voor eventueel beschikbare walstroom heeft Liander een kabel naar de Gerrit Bolkade getrokken. De verwachting is dat alle werkzaamheden aan de kade eind juni klaar zijn. Daarnaast is de gemeente bezig met het aanpassen van loop- en fietsroutes om de verkeersveiligheid in de omgeving te verhogen. Ook is de snelheid op de Gerrit Bolkade en de Kanaalkade tijdelijk verlaagd van 80 naar 50 kilometer per uur.

Op het moment dat de kadewerkzaamheden afgerond zijn en den ontwerpbeschikking van de omgevingsvergunning ter inzage ligt, kan bepaald worden wanneer de barges die nu nog in Amsterdam liggen afgemeerd kunnen worden. Dat is dus afhankelijk van wanneer het COA de volledige vergunningaanvraag indient.

Laatste aanpassingen

Nadat de barges hier zijn aangemeerd heeft het COA nog enkele weken nodig om de laatste aanpassingen te doen en de laatste voorbereidingen te treffen voor de ontvangst van de asielzoekers. Zo moeten de schepen gekoppeld worden, aangesloten op de voorzieningen en moeten de loopbruggen bevestigd worden. De locatie aan de Gerrit Bolkade is ruim opgezet en heeft meerdere ruimtes beschikbaar voor onder andere de Gezondheidszorg Asielzoekers die de huisartsenzorg verzorgt en voor Vluchtelingenwerk. Los van een laad- en losplek en een Kiss and Ride – is er aan de Gerrit Bolkade geen parkeergelegenheid aanwezig. Het COA huurt een parkeerplaats voor haar teamleden en samenwerkingspartners bij de Stormhoek. Daar moeten ook de de COA-medewerkers gaan parkeren en niet op naastgelegen bedrijventerreinen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen