Petitie voor het aan banden leggen van fatbikes naar Tweede Kamer

Foto: Pexels / CC0

Een brede coalitie van gemeenten, artsen en onder meer de Fietsersbond biedt vandaag de petitie Leg opgevoerde fatbikes aan banden aan aan de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat. De ondertekenaars zien dat opgevoerde fatbikes op steeds meer plekken leiden tot grote onveiligheid in het verkeer.

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, VeiligheidNL en Artsen Voor Veilig Fietsen zeggen de afgelopen maanden al meerdere keren demissionair minister Mark Harbers te hebben gevraagd om aanvullende maatregelen tegen de snelle fatbikes, ook vanwege ‘de grote risico’s die worden veroorzaakt door de vaak jonge bestuurders’. De ondertekenaars zien graag een verbod op de verkoop van opgevoerde fatbikes en ook willen ze een onderzoek naar de invoering van een minimumleeftijd voor de snelle fietsen en een landelijke campagne om ouders en kinderen te wijzen op de gevaren van een opgevoerde fiets.

Niet verzekerd

Volgens de petitie die ook door Zaanstad is ondertekend kunnen jonge kinderen ‘de gevaren van met 40 tot 50 kilometer per uur over straat rijden nog niet inschatten en kunnen ze daar de rest van hun leven gevolgen van moeten dragen’. Daarnaast kunnen de financiële gevolgen voor hun ouders desastreus zijn, omdat berijders van een opgevoerde fatbike onverzekerd rondrijden en daardoor kunnen opdraaien voor de ziekenhuiskosten en schadevergoeding als ze iemand aanrijden.

‘Uit recente cijfers van VeiligheidNL blijkt dat het in meer dan de helft van de slachtoffers van ongelukken met fatbikes gaat om kinderen tussen de tien en veertien jaar en dat een kwart met hersenletsel op de spoedeisende hulp belandt. Deze cijfers maken weer pijnlijk duidelijk dat er echt snel maatregelen moeten komen om kinderen en alle medeweggebruikers te beschermen tegen deze risico’s,’ aldus de opstellers van de petitie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen