SP en Groep De Boer blijven hameren op leefbaaarheid bij Coenbrug

Foto: Google Street View

De SP en Groep De Boer / Lokaal Zaans vinden dat de 2,1 miljoen euro die is gereserveerd voor hogere geluidsschermen bij de Coenbrug niet (deels) naar de verbetering van de leefbaarheid in Krommenie mag gaan. De schermen lijken er niet te gaan komen nu onderzoek heeft aangetoond dat ze de investering niet waard zijn, vanwege het geringe positieve effect op de omgeving.

Nu Rijkswaterstaat het plan niet langer opportuun acht en ‘de gemeente daarom niet langer meer strijdt voor de gezondheid van de inwoners rond de A8 ter hoogte van de Coenbrug’ willen de raadsleden Anna de Groot en Marianne de Boer het potje toch achter de hand houden voor maatregelen die ervoor zorgen dat Zaanstad rond het viaduct en de brug gaat voldoen aan de geluidsrichtlijnen en de normen voor luchtkwaliteit van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat betekent niet dat Krommenie het verder maar moet uitzoeken: de provincie steekt immers al elf miljoen euro in zestien maatregelen die de leefbaarheid in en rond Krommenie en Assendelft op korte termijn moeten verbeteren. Én Zaanstad heeft veertien miljoen in de boeken staan voor de verbindingsweg tussen de A8 en de A9.

De meest recente verkeersstudie van het bureau Goudappel wijst uit dat tot 2030 een toename van 20 tot 30 procent van het verkeer over de Coenbrug reëel is, wat dus meer lawaai en meer fijnstof betekent voor de omgeving. Met alle schadelijke gevolgen voor de gezondheid van omwonenden van dien. De Groot en De Boer willen dat voorkomen. Zij hebben daarvoor een motie ingediend die donderdag aan de orde komt in de raad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen