Purmerend populairste gemeente NH voor verhuislustigen

Foto: Google Street View

Purmerend was de populairste gemeente om te gaan wonen in 2023. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl op basis van recent gepubliceerde cijfers van het CBS. Voor elke 100 mensen die vorig jaar uit Purmerend vertrokken naar een andere gemeente, kwamen er 129 inwoners terug. In Zaanstad waren dat er 113.


Ook de gemeenten Schagen en Dijk en Waard noteerden een hoge score. Op Texel is de zogeheten ‘verhuisquote’ daarentegen het laagst en ook Amsterdam verliest inwoners. Verreweg de meeste inwoners van Zaanstad die de gemeente de rug toe keerden (70 procent) verhuisde binnen Noord-Holland, gevolgd door Zuid-Holland (acht procent). Nul procent ging naar Zeeland en de rest van de provincies scoorde één tot vijf procent.

Ligging en huizenprijs

Volgens Marco Schuurman van Slimster valt de populariteit van Purmerend goed te verklaren. ‘Het is vermoedelijk de combinatie van de gunstige ligging ten opzichte van Amsterdam, de relatieve rust en ruimte en de enigszins betaalbare huizenprijzen die Purmerend interessant maakt voor veel mensen. In Schagen en Dijk en Waard zijn de gemiddelde huizenprijzen nog wat lager, maar de ligging voor velen wat minder ideaal.’ Waar Purmerend dit jaar als populairste woongemeente van Noord-Holland uit de koker komt, viel die eer in 2022 Zandvoort ten deel. Voor elke 100 mensen die toen uit Zandvoort vertrokken, kwamen er maar liefst 143 terug. Een jaar later zijn dat er nog slechts 102.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen