Fietsers minder tevreden dan twee jaar geleden

Foto: Google Street View

De Fietsersbond heeft Noord-Beveland uitgeroepen tot meest fietsvriendelijke gemeente. Ook Kampen, Zoetermeer en Texel vielen in de prijzen. Zaanstad komt niet eens in de buurt van waarderende kritieken. Ook buurgemeente Amsterdam kleurt overigens donkerrood. Zaanstad haalde bij lange na de top 100 niet en scoort in vergelijking met 2022 zelfs slechter.


De tweejaarlijkse verkiezing van beste Fietsgemeente is bedoeld om gemeenten te stimuleren en te belonen. De rapportcijfers worden bepaald aan de hand van een vragenlijst die door 46.000 fietsers is ingevuld, aangevuld met een aantal criteria van de bond. De vorige verkiezing ging Schiermonnikoog er met de winst vandoor; in 2020 won Veenendaal de eretitel. Noord-Beveland won in de categorie kleine gemeenten en scoorde ook landelijk het hoogst.  Kampen deed dit bij de middelgrote gemeenten en Zoetermeer won in de categorie grote gemeenten. Texel is goed bezig en werd de snelste stijger op de lijst.  De indicator ‘acht tot 80′ geeft aan hoe het is om als kind of als fietser op leeftijd door Zaanstad te rijden; ’50 kilometer per uur’  slaat op straten waar fietsers de weg moeten delen met het autoverkeer.

Hoge snelheidsverschillen zorgen voor gevaarlijke situaties en daarom is het veiliger om langs 50-kilometerwegen aparte fietspaden aan te leggen. Deze score geeft aan of gemeenten dit ook doen. Dat Zaanstad alleen een maximale score heeft bij de rotondes is opmerkelijk: met name de rotondes waarop fietsers in beide richtingen mogen rijden worden immers door veel automobilisten juist als onoverzichtelijk ervaren. Wanneer een gemeente de titel Fietsgemeente wint, dan doet zij tien jaar lang niet mee aan de competitie. Dit geldt in deze verkiezing voor Nijmegen (2016), Houten (2018), Veenendaal (2020) en Schiermonnikoog (2022). Het bovenaan eindigende Houten werd daarom uit de uitslag geschrapt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen