Selectie 25 ‘mooiste gebouwen’ bekend: welke wordt het?

Een opvallende afwezige (in Krommenie).
Een opvallende afwezige (in Krommenie).
Foto: Google Street View

Inwoners van Zaanstad hebben het in hun ogen mooiste gebouw in de gemeente gefotografeerd in ingestuurd voor de wedstrijd van architectuurplatform Babel. Er zijn nu 25 genomineerden over voor de eretitel Mooiste gebouw van Zaanstad.

Iedereen kan nu tot en met 15 juli opnieuw stemmen op zijn of haar favoriet. De selectie is gemaakt door de jury bestaande uit Marjolein Lensink – Neijzing (fotograaf), Lisa van Tongeren (stadsdichter), Annemée Dik (fotograaf en kunstdocent) en Anne van der Meulen (architect). Op 5 oktober wordt tijdens het Babel Festival bekend welke foto de meeste stemmen heeft gekregen. De winnaar ontvangt een mooie prijs. Bij de gebouwen die de laatste fase van de wedstrijd hebben gehaald zitten weinig verrassende iconen als de voormalige Verkadefabriek aan de Westzijde, het voormalige gemeentehuis van Zaandam op de Burcht, ’t Reghthuys in Westzaan, zeepziederij De Adelaar in Wormerveer en het ongetwijfeld meest gefotografeerde gebouw in Zaanstad, het Inntel Hotel.

Er zijn ook enkele opvallende afwezigen, zoals het stadhuis, het voormalige gemeentehuis van Krommenie en het ‘doktershuis’ in Wormerveer. Nieuwbouw heeft ook harten veroverd. Zo is de nieuwe wijk De Bannehoven in Zaandijk op de lijst gekomen, net als De Conrad aan de Voorzaan, het Zaans Medisch Centrum, woongebouw De Gashouder en de Hermitage. De op de nominatie voor sloop staande Beatrixflat bij de Wilhelminasluis heeft eveneens de eindstreep gehaald. Babel organiseerde de wedstrijd ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de gemeente. Stemmen kan door op de link in de aanhef te klikken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen