Onderzoek Deltares naar herkomst dinoterb in water

Het gemaal Pieter Engel.
Het gemaal Pieter Engel.
Foto: Google Street View

Onderzoeksbureau Deltares gaat onderzoek doen naar de herkomst van het al jaren verboden bestrijdingsmiddel dinoterb in het oppervlaktewater in Noord-Holland. Op voorhand wordt geen enkele richting of verklaring uitgesloten, laat Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier weten. Onder meer bij Pieter Engelgemaal in Assendelft werd een hoge concentratie gemeten in 2022.

Deltares is een onafhankelijk kennisinstituut op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur en gaat nu zowel literatuuronderzoek over de stof en het meten ervan doen als interviews afnemen met betrokkenen en experts. In september wordt een rapportage met voorlopige conclusies verwacht en daarnaast een advies voor vervolgonderzoek. Het gaat hierbij met name om bemonstering om de voorlopige conclusies te toetsen en zo nodig bij te stellen.

Eerste stap

Het nemen van water- en waterbodemmonsters is pas zinnig als het rapport met voorlopige conclusies gereed is, omdat een hypothese nodig is voor het doen van gerichte bemonstering. Als uit het bronnenonderzoek bijvoorbeeld komt dat de verhoogde waarden het gevolg zijn van omwoeling van de bodem, dan moeten andere monsters worden genomen dan wanneer het ‘vrij’ in het oppervlaktewater voorkomt of als een recente vervuiling als oorzaak wordt gezien.

Bron: Atlas bestrijdingsmiddelen in oppervlaktewater

Dinoterb heeft een maximaal toelaatbaar risiconorm, gebaseerd op de schadelijke effecten van een stof op dieren en planten bij langdurige blootstelling in het waterecosysteem. Deze norm zegt dus niets over mogelijke effecten op de mens. Om te kunnen bepalen of een stof aan de norm voldoet wordt de jaargemiddelde concentratie berekend. Als de stof gemiddeld hoger is dan de gestelde norm (voor dinoterb is dat 30 ng/liter), is de stof schadelijk voor de natuur. Voor het vaststellen van een normoverschrijding wordt dus niet gekeken naar individuele metingen. Jaarlijks worden de meetresultaten van het meetnet gewasbeschermingsmiddelen berekend en aan de norm getoetst. Deze resultaten worden gepresenteerd op de website Atlas Bestrijdingsmiddelen in oppervlaktewater.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen