Onderonsje in kolfkamer gevangenis leidt tot terecht ontslag

Foto: Google Street View

Een ontslagen Teamleider Veiligheid in de gevangenis in Westzaan krijgt wel een transitievergoeding maar geen extra geld van de Staat, nadat hij terecht de laan uit is gestuurd. Hij ontving in maart 2023 in het Justitieel Complex Zaanstad een dame die daar niets te zoeken had en verbleef zo’n 20 minuten met haar in een kolfkamer, waarbij hij onbereikbaar was voor zijn ondergeschikten. Hij zag er zelf geen kwaad in.

Wat er precies in die kamer gebeurde is volgens de kantonrechter niet van belang, al denkt niemand onmiddellijk aan een goed gesprek, maar wel het feit dat de vrouw niet binnen de muren had mogen zijn en dat de leidinggevende zijn plicht verzaakte. Toch halen de gedragingen van de werknemer ‘de lat van ernstig verwijtbaar handelen niet’ en heeft hij dus recht op de wettelijke transitievergoeding. De in 1965 geboren man was sinds 17 februari 2003 in dienst van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) met een maandsalaris van 3954,44 euro.

De kerntaak van een Teamleider Veiligheid is ‘het voorkomen van onveilige situaties door het toezien op de juiste naleving van veiligheidsvoorschriften en beveiligingsmaatregelen,’ aldus de uitspraak. ‘De DJI bevindt zich in een glazen huis. Het is van belang dat de teamleider complexbeveiliging consequent aandacht schenkt aan zorgvuldigheid, integriteit en aan het gebruik van proportioneel geweld’ en in die zin een voorbeeld is voor de medewerkers. Onderonsjes met privé bezoeksters die tegen de regels in binnengelaten worden horen daar niet bij.

Roddels

Intussen speelde ook nog het feit dat de daarna ontslagen man een seksuele relatie onderhield met een collega, waarover driftig geroddeld werd maar waarover niemand aan de bel trok. Die escapades hadden plaats op een andere plek in het gevangeniscomplex. In november 2023 werd de man na een gesprek met leidinggevenden over zijn gedragingen met onmiddellijke ingang geschorst met doorbetaling van zijn loon, in afwachting van zijn ontslag zónder recht op een transitievergoeding. Daar kwam de man tegen in het geweer. Hij stelde dat er niets bewezen kon worden, dat alle beschuldigingen berustten op roddel en achterklap en dat hij gewoon verder moest kunnen met zijn werk. ‘Suggestief, speculatief en vermoedelijk onderling afgestemd’ oordeelde hij over de vele getuigenissen.

DJI verantwoordelijk

Hij had de bezoekster meegenomen naar de kolfkamer omdat zij zich depressief voelde en wilde praten. Er wordt ontzettend veel geroddeld in het Justitieel Complex Zaanstad, volgens de voormalige Teamleider Veiligheid, en de DJI zou onvoldoende actie ondernomen hebben om de roddelcultuur tegen te gaan door pas acht maanden nadat het incident in de kolfkamer zich had voorgedaan actie te ondernemen. Door hem vervolgens naar huis te sturen werden speculaties bovendien verder gevoed. ‘Voor zover sprake is van een duurzaam verstoorde arbeidsverhouding, is dit volledig en ernstig te wijten aan de DJI.’

Billijke vergoeding

Vanwege het hem in zijn ogen aangedane onrecht vorderde de man naast een transitievergoeding ook nog een een billijke vergoeding van 132.531 euro bruto. Dat feest ging niet door. Een arbeidsovereenkomst kan alleen worden ontbonden als daar een redelijke grond voor is en dat was volgens de kantonrechter hier het geval. Dat er zo laat werd ingegrepen was omdat het kolfkamerincident pas toen doordrong tot de hogere regionen. Wat betreft de transitievergoeding heeft de Hoge Raad een hoge drempel opgeworpen voor ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van een werknemer.

‘De rechter moet het begrip ‘ernstige verwijtbaarheid’ terughoudend toepassen en alleen in duidelijke en uitzonderlijke gevallen aannemen dat hiervan sprake is.’ Naar het oordeel van de kantonrechter werd die hoge drempel in dit geval niet gehaald, ook al omdat de man 20 jaar een goede staat van dienst heeft gehad. Wat betreft de aanvullende billijke vergoeding vanwege ‘ernstig verwijtbaar handelen aan de zijde van de DJI’ stelt de kantonrechter dat daarvan geen sprake is geweest. Ook aan die kant van het verhaal ligt de lat namelijk hoog.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen