Ali B (42) van voorbeeld naar paria door zedenzaak

Foto: Rawpixel / CC0

Van een Zaankanter met een voorbeeldfunctie voor jongeren met Marokkaanse roots naar een paria tegen wie een celstraf van drie jaar is geëist in een zedenzaak. Rapper, cabaretier, stand-upcomedian, televisiepresentator en mede-eigenaar van het artiestenbureau Spec Ali Bouali, beter bekend als Ali B, heeft het verkloot.

Zelfs als de op 16 oktober 1981 in Zaanstad ter wereld gekomen artiest op 12 juli zou worden vrijgesproken van alle aanklachten, zoals zijn advocaat Bart Swier heeft bepleit, dan zal de wereld voor hem nooit meer dezelfde zijn. Al veroordeeld door de media terwijl het proces nog moest beginnen, zei hij voorafgaand aan de drie zittingsdagen en dat is zeker waar. Sinds het schandaal rond The Voice of Holland losbarstte en hij daarin vol in de schijnwerpers kwam te staan, is het gedaan met Ali B. Zijn carrière is aan duigen en daarmee ook zijn materiële welvaart. Dat kan een grote invloed hebben op de uiteindelijke strafmaat en zal er in elk geval in worden meegewogen.

Geen wroeging

Ook het feit dat er bij Ali B – in de woorden van de officier van justitie – ‘geen enkele sprake van wroeging’ is speelt echter mee. ‘Uit het dossier komt het beeld naar voren van een dominant en manipulatief persoon, die geen nee accepteert,’ zei de aanklaagster in de rechtbank in Haarlem. ‘Hij is alleen maar bezig met zijn eigen hachje te redden.’ De verdachte lijkt ook allerminst onder de indruk van het proces rond vier zedenzaken waarin zijn gedrag zo niet als strafbaar, dan toch tenminste als uiterst dubieus kan worden omschreven. Na het horen van de strafeis stond hij direct de pers te woord om te laten weten ‘ongelooflijk veel zin in het pleidooi’ te hebben.

Hoger beroep

‘Ik voel me opgelucht en ik richt me nu op de rechter. Zo mooi dat een rechter je kan beschermen tegen het Openbaar Ministerie dat op deze manier te werk gaat. Nederland is een mooi land, de rechtstaat is prachtig en moet voor altijd beschermd worden. Ik heb superveel vertrouwen in wat de uitkomst zal zijn,’ zei hij ook. Op X wordt inmiddels alvast preventief de racismekaart getrokken om een eventuele veroordeling te ‘duiden’ en in dat geval komt het zeker tot een hoger beroep, aldus raadsman Swier op de televisie. Hij had overigens een eis van vijf jaar verwacht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen