Het weer is de gemeente de baas bij het groenonderhoud

Foto: Gemeente Zaanstad

Het weer zet de gemeente op achterstand bij het bijhouden van het groen. De vele regen is zorgt voor een explosie van onkruid in de openbare ruimte en grasvelden zijn vaak te nat om te kunnen maaien. ‘Dat betekent dat we uw melding over hoog gras, overhangend groen of veel onkruid nu helaas niet altijd volgens onze normale planning kunnen afhandelen,’ geeft de gemeente toe.

Bron: Facebook / GroenZaans

‘We moeten daar keuzes in maken. Plekken waar dit mogelijk tot gevaarlijke situaties kan leiden en/of waar veel mensen komen krijgen voorrang. We kunnen ons voorstellen dat u zich stoort aan het hoge onkruid, maar hopen toch op uw begrip en geduld.’ Het zwaartepunt van het groenonderhoud ligt altijd in de maanden juni, juli en augustus, legt Zaanstad uit. ‘Dan heeft het groen zijn ergste groeispurt gehad. Eerder in het jaar snoeien heeft weinig zin, omdat het groen dan net zo snel weer aangroeit. Normaal gesproken is het eind juni de beste periode om hagen en diverse struiken te snoeien. Ook zijn bloeiende planten dan vaak uitgebloeid, waardoor het snoeien geen schade toebrengt aan de plant. Daarnaast gaan natuurlijk onze vaste terugkerende werkzaamheden zoals schoffelen, borstelen, vegen en onderhoud in parken en de wijken ook gewoon door.’ Dat schoffelen is overigens nog wel een dingetje, want niet alleen onkruid wordt ermee verwijderd soms ook beplanting die is aangebracht door bewoners voor een fijnere omgeving, blijkt uit foto’s op de Facebook-pagina van GroenZaans.

Bron: Facebook / GroenZaans

Zaanstad werkt hard aan het vergroenen van stenige buurten, zoals recent bij De Gortpeller in Zaandam. Bewoners hielpen de professionals bij de aanplant en hebben toegezegd te gaan meehelpen met het onderhoud. De Zaanweg in Wormerveer die op 5 juli na maanden werk weer opengaat is door nieuwe bomen en kleiner groen onherkenbaar veranderd en datzelfde moet gebeuren in de Kruisstraat, het Vlietsend en de Noorder- en Zuiderhoofdstraat in Krommenie. Schoolpleinen worden aangepakt om ze aantrekkelijker te maken om te spelen en krijgen en passant ook een educatieve functie. Maar het vergroenen gaat dus met vallen en opstaan, soms met grote stappen maar veel vaker met kleine initiatieven die gedragen worden door omwonenden. Wethouder Wessel Breunesse zei vorige week in de raad dat een update van de gemeentelijke website op komst is die het voor inwoners nog gemakkelijker te maken om de gemeente en elkaar te vinden als ze ergens aan de slag willen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen