Hallo gemeenteraad: er zijn ook digitale lokale kranten!

14 jun , 16:42 Actueel
screenshot 20240614 164215
Het is 2024 en als de gemeenteraad van Zaanstad een voorstel bespreekt om arme gezinnen in Zaandam Oost een gratis abonnement op een papieren krant te geven om zo hun informatieachterstand weg te werken, is er níemand die zegt 'hallo, we hebben ook nog Zaanstad.nieuws en De Orkaan '. Gratis te lezen en de laatste ook nog door Zaanstad gesubsidieerd. Maar echt. Níemand.
En weer dat Zaandam Oost. Ook inwoners van andere delen van Zaanstad hebben misschien geen geld (over) voor een 'betrouwbare' nieuwsbron, maar die worden verwezen naar de bibliotheek om daar de papieren krant gratis lezen. Inwoners van Zaandam Oost zijn daarvan uiteraard niet uitgezonderd, maar die hebben nu eenmaal een Pact waardoor ze als achterstandsgebied enkele streepjes voor hebben op andere inwoners. Armoede is in Zaanstad in het grote plaatje immers vooral een postcodeprobleem en mensen met voldoende middelen kunnen er soms lekker op meeliften.
Maar terug naar die gratis papieren krant. Een 'betrouwbare' bron, volgens SP-raadslid Anna de Groot, die vervolgens handig de vraag ontdook welke krant ze dan wel bedoelde. Het voorstel gaat het overigens niet halen, want het zou de gemeente te veel geld gaan kosten. Maar de gratis kranten noemen? Laat staan een voorstel om ze breder onder de aandacht te brengen? Omdat arme gezinnen geen digitale apparaten zouden hebben? We denken het wel eens maar schrijven het nooit op en doen dat nu lekker wel: stelletje prutsers.