HHNK partner internationaal project waterweerbaarheid

Foto: HHNK

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bij het nieuwe, internationale project FlashFloodBreaker dat tot doel heeft om het noordwesten van Europa veerkrachtiger te maken tegen plotselinge extreme regenval. Dertien partners uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Ierland en Zwitserland slaan daarvoor de handen ineen.

Noordwest-Europa wordt geconfronteerd met een toenemend aantal plotselinge situaties van wateroverlast als gevolg van klimaatverandering. Deze extreme gebeurtenissen zoals in juli 2021 in ons land, maar ook in de andere landen kunnen leiden tot enorme verliezen en/of schade en hebben zelfs dodelijke slachtoffers tot gevolg. Het gaat in eerste instantie om een vierjarige samenwerking in FlashFloodBreaker. De totale projectomvang is bijna twaalf miljoen euro, waarvan 7,15 miljoen gefinancierd wordt door de Europese Unie.

Schaken op veel borden

Alle partners komen uit risicogebieden en worden geconfronteerd snelle stijgingen van het water in laaggelegen gebieden, die binnen slechts drie tot zes uur na een hevige regenval plaatsvindt. Hollands Noorderkwartier kreeg in juni 2021 en ook heel recent nog te maken met hevige regenval die in korte tijd veel wateroverlast veroorzaakte. Dat deed het besef indalen dat samenwerkingen on onontbeerlijk zijn om voorbereid te zijn op herhalingen.  Samen met regionale partners wordt ook een aanpak voor een versterkte crisisbeheersing  ontwikkeld en er wordt onderzocht hoe poldergemeenschappen gebouwd kunnen worden om gezamenlijk te reageren op wateroverlast. Ten slotte wordt gewerkt aan de ontwikkeling van systemen voor vroegtijdige waarschuwingen voor extreem weer.
https://x.com/nieuweoogstnl/status/1799365755210961064

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen