Integriteit fractievoorzitter DZ Juliëtte Rot in twijfel getrokken

06 jun , 10:11 Actueel
screenshot 20240605 145544
Burgemeester Jan Hamming verdenkt fractievoorzitter Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad van onethisch handelen en onderzoek door de onafhankelijk bureau moet aan het licht brengen hoe de vork in de steel zit. 'De burgemeester heeft concrete en feitelijke aanleiding om een onderzoek in te stellen naar bepaalde gedragingen van het raadslid, omdat die mogelijk de (schijn van) schending van de gedragscode in zich kunnen hebben,' aldus zijn woordvoerder.
Rot liet eerder weten zelf gevraagd te hebben om zo'n integriteitsonderzoek naar aanleiding van een gesprek met Hamming. Haar fractiegenoot Jos Kerkhoven en de gemeentesecretaris zouden daar getuige van zijn geweest, aldus een verslag van de kwestie op de website van DZ. Rot kondigt daarin ook aan dat ze een Woo-verzoek zal indienen om op schrift de informatie (omtrent de aantijgingen) te verkrijgen die Hamming tijdens het onderhoud met haar en de andere aanwezigen deelde. Ze zou de gedragscode voor raadsleden hebben geschonden door ‘de schijn van belangenverstrengeling te wekken ten aanzien van enkele inwoners'.

Extra motivatie

Die inwoners zijn de familie Groen van de Hemkade (tegen wie de burgemeester een aangifte wegens smaad en laster overweegt
wegens beschuldigingen aan het adres van een ambtenaar) en een inwoner van Krommenie die verwikkeld was in een geschil met Zaanstad over de WOZ-waarde van een woon- en bedrijfspand. Rot heeft regelmatig vragen gesteld over beide dossiers. 'Dat komt mij nu te staan op verdachtmakingen welke niet onderbouwd zijn. 'Het integriteitsonderzoek heeft geen consequenties voor haar handelen, meent ze '…behalve dat het mij extra motiveert om verder onderzoek te doen in deze dossiers'.