Zaanse 'ravijnmotie' geen meerderheid bij VNG-vergadering

05 jun , 13:48 Actueel
screenshot 20240605 134301
Een motie van Zaanstad om richting de nieuwe regeringspartijen te escaleren en daarnaast een mediaoffensief te starten om het dreigende financiële ravijn voor gemeenten breder onder de aandacht te brengen heeft geen meerderheid gekregen tijdens een extra algemene ledenvergadering van de VNG. Iets meer dan 43 procent van de gemeenten steunde het voorstel.
Volgens wethouder Stephanie Onclin vergist het bestuur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten zich als het denkt dat er nog voldoende tijd en ruimte is om te onderhandelen over de penibele gemeentefinanciën, aldus een analyse van de vergadering in Binnenlands Bestuur . Onclin toonde zich in eerste instantie verslagen, maar herpakte zich daarna: 'We staan niet met lege handen. We hebben namelijk daarmee nog steeds een signaal afgegeven: dat 43 procent van de gemeenten het nodig vindt om een tandje erbij te doen wat betreft het mediaoffensief, maar ook in de gesprekken met het Rijk.’ Escalatie kan verschillende vormen aannemen, zoals het niet accepteren van nieuwe taken en het inzetten van arbitrage of een combinatie van protesten.

Hoop versus haast

De VNG treedt regelmatig naar buiten over de financiële problemen bij gemeenten en het bestuur durft daarbij best forse taal te gebruiken. Het bestuur wil echter pas tot escalatie overgaan wanneer na de formatie ‘de taken en middelen nog steeds onvoldoende in balans zijn’. Onclin meent echter dat het vijf voor twaalf is en dat nú in Den Haag aan de bel moet worden getrokken, ook in de Tweede Kamer. 'Ergens gloort er nog een sprankje hoop binnen de overlegzalen van de VNG, hoop die kennelijk bij bijna de helft van de gemeente ­inmiddels is vervlogen. Dat kan ermee te maken hebben dat het voorlopige regeerakkoord geenszins een verbetering van de financiële positie van gemeenten belooft,' concludeert Binnenlands Bestuur.
En het moge duidelijk zijn: de Kamerfractie van de VVD is nog niet van Onclin af.