Pionier Jac. P. Thijsse redde het Naardermeer, dat als vuilstortplaats was aangewezen, van de ondergang. Hoewel de mens hier de grootste bedreiging was, trok Thijsse in de praktijk geen harde grens tussen mens en natuur. Hij koesterde de hoop op een harmonieuze verzoening van beiden. Botanisch filosoof Norbert Peeters vertelt er op zaterdag 15 juni vanaf 11:00 uur over in het Zaans Museum.
Met de oprichting van ‘Vereeniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland redde Thijsse het Naardermeer van de ondergang. Later, in het boekje Natuurbescherming en Landschapsverzorging in Nederland (1946) gaf hij een definitie van een ‘natuurmonument’: 'Een volstrekt natuurmonument is een landschap, dat zijn natuurlijken ontwikkelingsgang van bodem, flora en fauna kan volbrengen, zonder daarbij invloed te ondergaan van den mensch.' Maar Thijsse wist ook dat Nederland geen ‘volstrekte natuurmonumenten’ heeft. Het Naardermeer noemde hij dan ook liever een ‘bruikbare wildernis’. Om de aankoop te bekostigen werd het gebied opengesteld voor rietsnijders, houtvesters, vissers en jagers. Al moesten uitbaters van het gebied wel rekeninghouden met broedende vogels en bedreigde soorten.
Peeters is botanisch filosoof, schrijver en universitair docent Filosofie aan Wageningen University & Research. In het verleden studeerde hij archeologie en filosofie aan de Universiteit Leiden. Als botanisch filosoof schrijft en spreekt hij vooral op het snijvlak van botanie en filosofie. Maar hij houdt zich ook bezig met tuin- en milieufilosofie. In 2016 debuteerde hij met Botanische revolutie: de plantenleer van Charles Darwin
. Onlangs verscheen, mede onder zijn redactie, de facsimile Flora Batava: de wilde planten van Nederland (2023). Kaarten voor zoijn lezing zijn hier te bestellen .