Hou honden voorzichtigheidshalve weg bij slakken

Foto: Wikipedia / Rasbak

De hondenbescherming waarschuwt hondenbezitters om uit te kijken met naaktslakken. Die zijn in dit natte voorjaar uitbundig aanwezig en lijken misschien onschuldig, maar ze kunnen levensgevaarlijk zijn voor honden. Let goed op dat de hond geen slak eet of zelfs maar aan het slijmspoor likt. Er zijn hier nog geen gevallen gemeld, maar al wel in andere delen van het land. Pas dus ook op tijdens de vakantie.

Slakken kunnen larven van de hart- en longworm genaamd Angiostronulus Vasorum, ofwel Franse Hartworm, met zich meedragen. In 2008 is deze voor het eerst in Nederland aangetroffen. Deze zeer dunne worm bevindt zich als larve op slakken en ook op kikkers. Zodra een hond een larve van de Franse hartworm binnenkrijgt, ontwikkelt deze zich tot een volwassen worm in het lichaam van de hond. Dit kan leiden tot klachten zoals:

  • Groeiachterstand;
  • Hoesten en benauwdheid;
  • Kokhalzen;
  • Longontsteking;
  • Verminderde conditie;
  • Verminderde eetlust en vermageren;
  • Wanneer niet tijdig wordt ingegrepen kan dit leiden tot longaandoeningen, hartfalen en uiteindelijk tot de dood.

In Nederland is de worm tot op heden gevonden in de regio Den Haag, op de Hoge Veluwe en bij de Oostvaardersplassen. In de landen om ons heen komt hij ook voor. Hij is aangetroffen in Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Italiƫ en in Spanje. Als de larves binnen zijn, werken ze zich door de darmwand heen en komen zo in de bloedbaan terecht. Ze migreren naar de longen en/of het hart en worden daar volwassen.

Geen gevaar voor mensen

Eenmaal volwassen leggen ze eitjes die zich weer ontwikkelen tot larves. De larves in het longweefsel worden opgehoest door de hond en doorgeslikt. Deze doorgeslikte larves komen in de darmen terecht en worden uitgepoept. Slakken voeden zich onder andere met hondenpoep. Een verse hondendrol lokt slakken van heinde en verre. Als dit een drol is waar ook larves op zitten kan de slak de larves oppikken en verspreiden. Ook via het slijm kunnen larves meeliften. De larven kunnen niet via de hond op mensen worden overgedragen. De worm wordt wel veel gezien bij vossen en ook dassen, fretten en wolven zijn tussengastheer voor de wormlarven.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen