Vorig jaar meer productieplekken drugs gelokaliseerd

Weer eentje minder.
Weer eentje minder.
Foto: Politie.nl

De politie heeft vorig jaar meer drugslabs ontmanteld dan ooit. In totaal werden 151 productielocaties van verdovende middelen ontdekt, een stijging van 44 procent ten opzichte van 2022, zo staat in het nationaal overzicht drugslocaties 2023. De politie vermoedt dat de toename voortkomt uit de wereldwijd gestegen vraag naar drugs, zegt Willem Woelders, portefeuillehouder drugs bij de landelijke eenheid.

Vooral het aantal productielocaties van heroïne steeg, van twee in 2022 naar tien in 2023. Ook nam het aantal ontdekte plekken waar synthetische drugs, zoals MDMA, amfetamine en methamfetamine werden gemaakt aanzienlijk toe van 83 in 2022 naar 125 vorig jaar. Hierbij zag de politie vooral een toename van productielocaties voor MDMA (van vijftien naar 32) en methamfetamine (van vijftien naar 29). Het aantal ontmantelde cocaïnelabs bleef vrijwel gelijk. De meeste locaties trof de politie aan in de provincies Zuid-Holland (40) en Noord-Brabant (35).

‘We hebben sterke aanwijzingen om aan te nemen dat de vraag toeneemt,’ zegt Woelders. ‘Dat zien we bijvoorbeeld aan de wereldwijde inbeslagnames van (synthetische) drugs die te relateren zijn aan Nederland.’ Ook kwamen er meer meldingen over drugslabs binnen bij Meld Misdaad Anoniem, van 246 meldingen in 2022 tot 330 in 2023. Dit heeft volgens de politie mogelijk ook geleid tot de vondst van meer locaties. De politie benadrukt het belang voor de opsporing van drugslabs dat mensen signalen ervan herkennen. Verloederde panden, verdachte activiteiten of onverklaarbare luxe kunnen hierop wijzen. Productielocaties voor drugs vormen een gevaar voor de omgeving, onder meer door het risico op brand en ontploffing. Ze trekken bovendien criminelen aan. Het afval is daarnaast zeer schadelijk voor het milieu en de volksgezondheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen