Hier nu 34,3 procent van de woningen met hoogste e-label

Foto: Pixabay

Wie op zoek is naar een woning met een groen energielabel in Noord-Holland kan het best in Purmerend rondneuzen, maar in tegenstelling tot hetgeen wel eens beweerd wordt zijn deze ook in Zaanstad allerminst zeldzaam. Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster.nl, op basis van data uit de Regionale klimaatmonitor.


Naast Purmerend kennen ook de gemeenten Dijk en Waard, Hoorn en Stede Broec bovengemiddeld veel energiezuinige woningen. De onderzoekers van Slimster noemen hiervoor twee verklaringen. Vooral voor Dijk en Waard en Purmerend geldt dat deze gemeenten relatief veel nieuwbouw kennen. Deze woningen voldoen daarmee automatisch aan de duurzaamheidseisen van deze tijd en krijgen energielabel A. Stede Broec en Hoorn hebben juist relatief veel woningen met energielabel B of C. Met name woningen uit de jaren 70 en jaren 80 krijgen vaak dit energielabel.

Isolatie eerst

Wie het energielabel van zijn of haar woning wil opkrikken, zal zich al gauw afvragen waarmee te beginnen. Isolatie heeft de meeste impact. Wie de kruipruimte, het dak en de spouwmuur laat isoleren is daar waarschijnlijk zo’n 5500 euro aan kwijt, uitgaande van een doorsnee tussenwoning. Daarmee wordt al gauw 40 tot 50 procent van het gasverbruik bespaard, oftewel zo’n 600 kuub. Dat staat weer gelijk aan bijna 6000 kWh aan energiebehoefte. Ter vergelijking: voor die 5500 euro kunnen er ook tien zonnepanelen worden geïnstalleerd, die per jaar 3000 à 3500 kWh besparen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen