Gemaal ’t Leven in Zaandijk open voor publiek op 11 mei

Het interieur van gemaal 't Leven.
Het interieur van gemaal 't Leven.
Foto: HHNK

De Nationale Open Molen- en Gemalendag is ditmaal op 11 en 12 mei. Dan openen verschillende molens en gemalen door heel het werkgebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hun deuren voor het publiek. In onze regio zijn dat het gemaal ’t Leven in Zaandijk en de Kathammermolen in Katwoude.

Iedereen kan langskomen en leren over hoe de waterschappen al eeuwenlang de waterhuishouding regelen in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal werkgebied. De toegang is gratis. In het gebied van HHNK worden zo’n 18 molens en gemalen opengesteld voor publiek. U vindt de hele lijst hier. Het gemaal uit 1904 aan de Lagedijk 145 in Zaandijk (hiernaast afgebeeld met de seinmast die er ook bijhoort) is op zaterdag open.

Gemalenfietsroute

De Nationale Open Molen- en Gemalendag vindt elk jaar plaats in de maand mei en zijn bedoeld om het erfgoed in het zonnetje te zetten. Tijdens dit weekend kunnen bezoekers leren over de waterwerken die vroeger, maar soms ook nu nog gebruikt worden. De meeste molens en gemalen zijn doorgaans geopend van 11:00 tot 16:00 uur. Gemaal ’t Leven ligt niet op wandelroutes of langere fietsroutes, die liggen aan de overkant van de Zaan. Wel is het gemaal onderdeel van een speciale gemalenfietsroute in de Zaanstreek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen