Geen oranje keppeltje voor Jan Hamming op Koningsdag

Foto: Actiecomité Oranje tegen Antisemitisme

Het Actiecomité Oranje tegen Antisemitisme heeft alle Nederlandse burgemeesters opgeroepen om op Koningsdag een oranje keppeltje te dragen als ‘een warm gebaar naar de joodse gemeenschap hier die dit goed kan gebruiken’. Burgemeester Jan Hamming legt de oproep naast zich neer: hij voorziet dat die alleen maar leidt tot meer polarisatie in de samenleving.

PVV-raadslid Natasja Cornelisse haalde in het vragenuurtje gisteren het radioprogramma Dr. Kelder en Co aan, waarin burgemeester Marvin Polak van Oostzaan erover bevraagd werd door presentator Jort Kelder. Polak is een jood en daarom ligt de kwestie voor hem extra gevoelig. ‘Ik wil mij als burgemeester met hart en ziel inzetten om discriminatie te bestrijden, dus ook jodenhaat,’ zei Polak. Maar wat kan worden gezien als een persoonlijke religieuze uiting kán niet in zijn rol als burgervader, vervolgde hij. Edoch: ‘Mochten collega’s dit wel oppakken, dan kan ik daarin meegaan.’

Niet getolereerd

In haar vragen stelde Cornelisse dat het dragen van het oranje keppeltje tijdens Koningsdag ‘een sympathiek signaal is’ dat laat zien dat ‘voor discriminatie in welke vorm dan ook in Nederland geen plaats is’. Hamming ziet dat anders. Zaanstad draagt al op alle mogelijke manieren uit dat iedere inwoner van de gemeente een Zaankanter is, ongedacht afkomst, geloof, kleur, gender of seksuele voorkeur. Discriminatie van welke groep dan ook wordt niet getolereerd en er wordt tegen opgetreden. Als burgemeester de suggestie wekken ‘kleur te bekennen’  zou de boel eerder verder op scherp kunnen zetten dan de spanningen uit de lucht halen op een feestelijke dag. Overigens ontbreekt de naam van Hamming op een lijst van bijna alle Nederlandse burgemeesters die een open brief tegen antisemitisme hebben ondertekend.

https://twitter.com/Esther_Voet/status/1783824750155874786

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen