Plantjesmarkt om geslaagde renovatie Belgischestraat te vieren

Foto: Pascal Fielmich

Bewoners van de gerenoveerde Belgischestraat in Zaandam bezochten afgelopen weekend enthousiast de plantjesmarkt in hun buurt. Om de oplevering van de wonignen te vieren organiseerde woningcorporatie Parteon samen met aannemer Van Lith Bouw een feestelijke markt om de kale tuinen weer kleur te geven. De plantjes werden verzorgd door Bas Bloem.

Met waardebonnen van Parteon en Van Lith konden bewoners plantjes uitkiezen. De ingrijpende renovatiewerkzaamheden vereisten het weghalen van het ‘oude’ groen. De bewoners woonden tijdelijk ergens anders, om vervolgens terug te keren naar hun vernieuwde maar vertrouwde buurt. Of naar keuze in hun tijdelijke onderkomen blijven. De terugkeerders en nieuwkomers konden een keuze maken uit een grote selectie planten en plantjes, variĆ«rend van rododendrons tot olijfbomen, felgekleurde fuchsia’s en van alles daar tussenin.

Prima energielabel

De staat van onderhoud van de sociale woningen liet veel te wensen over en het was hoog tijd voor een grondige opknapbeurt. De 30 woningen ondergingen een renovatie van hoog niveau, wat betekent dat ze nu minimaal energielabel A+ hebben. Bovendien zijn ze uitgerust met moderne voorzieningen zoals vloerverwarming en een tweede toilet. ‘De woningen stralen charme uit en worden zowel door Parteon als de gemeente hoog gewaardeerd op het gebied van cultuurhistorie. Daarom behouden we deze woningen. Ze vertellen een verhaal uit het verleden, maar zijn nu ook klaar voor een duurzame toekomst,’ aldus de trotse eigenaar. Met de plantjesmarkt werd het belang van groen in de buurt benadrukt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen