Maandag 6 mei eerste ronde gratis tegelophaalservice

Foto: Gemeente Zaanstad

De gemeente haalt op maandag 6 mei voor de eerste keer dit jaar weer gratis tegels op die plaats hebben gemaakt voor groen. Tijdens de laatste tegelophaalserviceronde in 2023 was de buit 47.258 stuks. Zaanstad doet dit jaar opnieuw mee aan het NK Tegelwippen, dus de eer van onze jarige gemeente staat ook op het spel. De winst als cadeautje?

Een duurzamere tuin hoeft net altijd alleen maar groen te zijn, want grind, houtsnippers of een vlonder zorgen ook al voor een betere afvoer van regenwater. Tegels wippen betekent dus niet automatisch je meer werk op de hals halen. Gewipte tegels kunnen worden ingevoerd in de tegelteller van het Nederlands Kampioenschap, dat nog duurt tot en met 30 oktober. Het doel van Zaanstad is om meer tegels te verwijderen dan in 2023. Op dit moment zijn het er nog slechts 450 (2,87 tegels per 1000 inwoners) en dat aantal blijft ver achter bij de koploper van de grote gemeenten: in Venlo is de tussenstand 14.636 tegels (143,78 per 1000 inwoners). Zaanstad bezet de dertiende plek.

Eerste ronde

De gemeente gaat dit jaar opnieuw gratis tegels ophalen op de maandagen in de week van 6 mei, 24 juni, 2 september en 14 oktober 2024. Deelnemers moeten zich voor deze eerste ronde vóór donderdag 2 mei 12:00 uur aanmelden. Dit kan via [email protected]. Vermeld in de mail uw naam, adres en zo precies mogelijk waar u de tegels neerlegt, op een voor de medewerkers gemakkelijk toegankelijke plek in de openbare ruimte. Dus niet achter een auto of direct naast een afvalcontainer.

Alleen tegels

Verder is het fijn als de tegels ergens óp gestapeld kunnen worden en niet direct op de stoep liggen, maar op bijvoorbeeld houten blokjes. Zo kan de ophaalwagen er goed bij en schraapt de grijper van de vrachtwagen niet over de stoep. Dat voorkomt beschadigingen. De gemeente neemt alleen tegels mee, dus geen planten, aarde of stukken hout. Van de opgehaalde tegels wordt weer nieuw beton gemaakt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen