Steeds minder middenhuur vanwege verkoop woningen

Foto: Pixabay / Bruno Germany

Het aantal vrije sector huurwoningen dat vrijkwam voor nieuwe huurders is in een jaar tijd met 27,9 procent gedaald, blijkt uit de data-analyse van woningplatform Pararius. De gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector is in het eerste kwartaal van 2024 met 8,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Exacte cijfers voor Zaanstad ontbreken daarin.

De gemiddelde vierkantemeterprijs van zo’n woning is nu 18,30 euro, tegen 16,85 euro in 2023. In totaal kwamen er in het eerste kwartaal van dit jaar in Nederland 17.594 woningen vrij voor nieuwe huurders en dat was zelfs 38,5 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2022. De daling is vooral te wijten aan het gegeven dat steeds meer huurwoningen de koopmarkt op gaan. Zeven procent van alle woningen die in het eerste kwartaal te koop stonden was een voormalige huurwoning.

Bron: Pararius

‘Deze ontwikkeling beperkt de keuzemogelijkheden voor diegenen die buiten de koopmarkt vallen en belemmert de persoonlijke ontwikkeling, maar heeft ook een bredere economische impact. De koopmarkt is maar liefst acht keer groter dan de vrije sector huurmarkt. Een verschuiving van huur naar koop heeft een veel groter negatief effect op de huurmarkt dan het marginale positieve effect op de – veel grotere – koopmarkt,’ analyseert directeur van Pararius Jasper de Groot. ‘Het vergroten van het woningaanbod en het drukken van de huurprijzen mist daarmee zijn doel. Sterker nog: de huurprijzen in de vrije sector blijven stijgen, wat het tegenovergestelde is van wat minister Hugo de Jonge probeert te bereiken.’

Vooral stijgers

Uit de gegevens van Pararius blijkt dat de gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector in bijna 78 procent van 85 Nederlandse plaatsen is gestegen in het eerste kwartaal van 2024. Procentueel grote prijsstijgingen kwamen onder andere voor in Delft (plus 10,3), Deventer (18), Groningen (12,1), Haarlem (9,6) en Hilversum (12,9). In Almere (16,74 euro), Dordrecht (14,65) en Helmond (13,56) daalde de gemiddelde vierkantemeterprijs voor nieuwe huurders in het eerste kwartaal van 2024. Huurders betaalden er respectievelijk 0,5, 6,5 en 1,8 procent minder dan vorig jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen