Start campagne ‘Kijk, vergelijk & kies’ over Nutri-Score

Foto: Rijksoverheid.nl

Sinds de wettelijke invoering van de Nutri-Score op 1 januari staat het voedselkeuzelogo op steeds meer producten in de supermarkt. Zo kiezen bijna alle supermarkten met hun huismerken voor de Nutri-Score. Vandaag start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de campagne Kijk, vergelijk & kies om mensen te helpen om tijdens het boodschappen doen te kiezen voor het product met een betere samenstelling.

Fabrikanten kunnen er sinds 1 januari voor kiezen om de Nutri-Score te gebruiken. Als fabrikanten daarvoor kiezen moeten ze op elk product van hun merk de Nutri-Score zetten. Na registratie hebben ze hiervoor 24 maanden de tijd. Bijna alle supermarkten, zoals Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus/Coop, DekaMarkt, Dirk, Spar en Vomar zijn er inmiddels mee begonnen. ‘De Nutri-Score is geen wondermiddel. Maar het is wel een ontzettend handig hulpmiddel om tijdens ht boodschappen doen snel te kunnen checken welk product een betere samenstelling heeft,’ zegt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen.
Vooral bij producten buiten de gezonde Schijf van Vijf vallen biedt de score een houvast, zoals bij sauzen, frisdranken, koeken, pizza’s en snacks. De Nutri-Score van een product staat op de voorkant van de verpakking en is aangegeven met een letter (A tot en met E) en een kleur (donkergroen tot en met donkeroranje). Het laat zien of het product een betere samenstelling heeft in vergelijking met dezelfde soort producten. Een vergelijking van bijvoorbeeld ontbijtkoek met ontbijtkoek dus en niet ontbijtkoek met een pizza. Producten met een donkergroene A hebben een betere samenstelling dan dezelfde soort producten met een donkeroranje E.

De Nutri-Score zegt dus niet of een product gezond of ongezond is. De Schijf van Vijf blijft leidend voor een gezond voedingspatroon. De score wordt per product bepaald met een speciale berekening (algoritme). Producten krijgen een hogere score door eiwit, vezels, fruit, groenten en peulvruchten. En producten krijgen een lagere score door energiegehalte (kcal), suikers, verzadigd vet en zout. Uit de berekening komt een totaalscore voor een product. Onderstaande video komt uit de testfase, een jaar geleden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen