Straatnamen terrein Kan Palen verwijzen naar vroeger

Iconische namen: beschuitblikken van Verkade (links) en Hille.
Iconische namen: beschuitblikken van Verkade (links) en Hille.
Foto: Marktplaats

De Commissie Straatnaamgeving heeft een advies uitgebracht over de namen van de straten op het nog te ontwikkelen terrein van Kan Palen in Zaandam. Daarbij is aansluiting gezocht bij de bestaande namen in de Hofwijk en om daarbij een historische grondslag te vinden.

Het advies bevat de namen Hof van Hille, Hof van Ceres, Hof van De Zwarte Walvis en Tussen de Hoven. Het Hof van Hille herinnert aan bakkerszoon Klaas Hille uit Koog aan de Zaan, die op 2 juni 1901 de stoom-, koek- en beschuitfabriek Hille oprichtte aan de Oostzijde. Tot 21 juli 1961 is deze in gebruik gebleven. Er werden landelijk bekende producten gemaakt. Sommige bedrijfspanden zijn later door Zaanstad in gebruik genomen voor onderhoudsafdelingen. Het Hof van Ceres is afgeleid van een pakhuis van de voormalige stijfselmakerij van de firma Korff, eveneens aan de Oostzijde. De oorspronkelijke naam van het pakhuis was Het Varken. Nadat een ander pakhuis van Korff met de naam Ceres was verbrand, werd deze naam aan de stijfselmakerij gegeven.

Nog een brand

De Zwarte Walvis was de eerste naam van het latere pakhuis Galatz van de firma Hille aan de Oostzijde. Het diende voor de opslag van meel. In februari 1986 brandde Galatz tot de grond toe af. Voor de naam Galatz wordt niet gekozen in verband met ‘onwenselijke internationale associaties‘ (het is ook de naam van een in IsraĆ«l geproduceerd aanvalsgeweer, red.). Kennelijk was met deze namen de fantasie van de commissie uitgeput, want hoewel de naam Tussen de Hoven voor zich spreekt, is het ook meteen de minst tot de verbeelding sprekende van de vier toekomstige straten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen