Zeventig jaar terug in de tijd met film over Pielkenrood

Foto: Screenshot / Gemeentearchief Zaanstad

Pielkenrood Vaten is een bekende naam in Zaanstad en tevens een synoniem voor verdwijnende bedrijvigheid. Het Gemeentearchief Zaanstad en Hans Pielkenrood presenteren op zondag 7 april vanaf 14:10 uur in filmhuis De Fabriek Van Zaandijk naar Assendelft, een film uit 1955 van Siem Pielkenrood. Hoe anders zag de wereld er 70 jaar geleden uit.

Siem Pielkenrood sr exploiteerde onder de naam Firma Jb. Pielkenrood onder meer een smederij annex constructiewerkplaats aan de Kerkstraat, hoek Lagedijk in Zaandijk. Zijn zoon Jaap studeerde na de oorlog af aan de HTS en pakte vanaf 1948 de zaken van zijn vader anders en groter aan. Op ‘t Landje” achter de kerk in Zaandijk werden ketels en apparaten voor de chemische- en levensmiddelenindustrie gebouwd. Ook werd gestart met de toepassing van kunststoffen onder de naam Vinitex. Omdat het bedrijf al snel uit zijn jas groeide liet Jaap in 1955 aan de Industrieweg in Assendelft een modern fabriekspand bouwen. Daarbij werden de spanten gebruikt van een te slopen rijstpakhuis aan de Oostzijde in Zaandam.

IJzingwekkende beelden

Siem Pielkenrood jr, die zijn broer Jaap vanaf 1953 terzijde stond, maakte een 8mm film van de bouw onder de titel Van Zaandijk naar Assendelft. De film begint met de sloop van het rijstpakhuis en eindigt met de officiële opening van het nieuwe pand in januari 1956. Daartussen zijn we getuige van onder meer het spectaculaire vervoer van de spanten, de verschillende bouwfasen, de omstandigheden waaronder het steeds uitdijende bedrijf in het hart van Zaandijk functioneerde en de ingebruikname van de nieuwbouw in december 1955. De arbeidsomstandigheden leveren soms ijzingwekkende filmbeelden op.

De film bestaat uit vier delen met een totale duur van 94 minuten. Naast Siem Pielkenrood staat ook Remmet Ouwejan jr achter de camera. Geluid (muziek): P. Lap en Remmet Ouwejan. Tekst en montage: Remmet Ouwejan. De film zal worden ingeleid door gemeentearchivaris Frans Hoving en Hans Pielkenrood. Kaarten kosten zes euro en zijn hier te bestellen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen