PinksterDrie dit jubileumjaar groots terug op de kalender

De vlucht van Lambert Melisz.
De vlucht van Lambert Melisz.
Foto: Rijksmuseum / CC0

PinksterZaan is het eerste grote evenement in het kader van 50 jaar Zaanstad en 450 jaar Zaans Ontzet. Op maandag 20 en dinsdag 21 mei. Waar de rest van Nederland die dinsdag Pinksteren al achter de rug heeft, wordt hier gevierd dat de Spaanse bezetters werden verdreven.

De Stichting PinksterZaan doet al jaren zijn best voor eerherstel van de PinksterDrie-traditie en als het er dit feestjaar niet van komt, dan is de kans klein dat het überhaupt nog gaat lukken. Aan het programma zal het niet liggen. Zo komen op de veertien historische schanslocaties een vlaggenmast, een informatiebord en een enthousiaste vrijwilliger te staan om uitleg te geven over die specifieke plek. Er is een circa 50 kilometer lange fietsroute langs alle schansen uitgestippeld zodat de geschiedenis ter plekke tot leven kan komen. De route loopt van het Barndegat in Zaandam tot aan Krommeniedijk en voert ook langs cultureel centrum De Bullekerk aan de Westzijde in Zaandam. Daar wordt een muzikaal theaterstuk opgevoerd door kinderen uit 51 klassen van basisscholen en drie middelbare scholen.

Schaatsbaan

Maar er is overal wel wat te doen. Zo krijgt Westzaan een kunststof schaatsbaan om te herdenken dat Lambert Melisz op 20 februari 1574 op schaatsen op de vlucht sloeg voor de naderende Spaanse troepen en zo met een slee zijn slecht ter been zijnde moeder in veiligheid bracht. In Krommeniedijk kunnen bezoekers als Watergeus meedoen aan de roeichallenge PinksterZaan: wie roeit het verst in precies 450 seconden?  Op de Zaanse Schans komt Rijdende Artillerie Amsterdam speciaal langs met een mini-kanon dat door de Geuzen met losse flodders wordt geladen. Zij openen op 20 mei om 10:00 uur de programmering op dat internationaal befaamde stukje Zaanstreek.  Elk heel uur zal dat opnieuw knallend om aandacht vragen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen