Verkenners beginnen morgen met de aanloop naar een nieuw college

Foto: Pixabay

Burgemeester Arjen Gerritsen (VVD) van Almelo en bestuurskundige Petra Boom gaan morgen in Zaanstad aan de slag als verkenners. Ze onderzoeken welke coalitie gevormd kan worden uit de dertien partijen in de nieuwe gemeenteraad. Het duo brengt vrijdag 13 april verslag uit tijdens een openbare bijeenkomst in het gemeentehuis.

De VVD is met zes zetels de grootste partij geworden in Zaanstad en kreeg tijdens het interpretatiedebat van afgelopen vrijdag het vertrouwen van de overige fracties om het voortouw te nemen bij de formatie. VVD-voorman Gerard Ram zei zich te willen inzetten voor een ‘brede afspiegeling van de Zaanse samenleving in de gemeenteraad’.

De vorige coalitie bestond uit D66, PvdA, VVD, CDA, ChristenUnie en ZOG (later omgedoopt tot ZVI). Zij hadden samen 20 van de 39 zetels en sloten vier jaar geleden het akkoord Samen het verschil maken. Dat ging ervan uit dat iedereen kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken: het college zelf, de gemeenteraad, inwoners, ondernemers en organisaties in de stad.

Vier zetels minder

Zaanstad voor Iedereen is uit de raad verdwenen en de VVD (van vijf naar zes zetels) stootte D66 (van vijf naar drie) van de troon als grootste. De PvdA ging van vijf naar vier, de CU van twee naar een. Het CDA bleef stabiel met twee zetels. De oude coalitie verloor in totaal vier zetels van de 39 die de raad telt.

Afwijkend van de vorige coalitiebesprekingen is een drietal nieuwkomers in de raad: de Partij voor de Dieren (een zetel), de PVV (drie) en Denk (twee), die een geheel nieuw geluid zullen inbrengen. Voorafgaand aan de stemming hebben verschillende partijen laten weten niet met de PVV te willen samenwerken in een college, maar wat zij de verkenners gaan vertellen nu de uitslag binnen is, moeten we afwachten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen