Op de valreep verkenner gevraagd voor toekomst Oostzaan

Foto: Google Street View

Een petitie om de inwoners van Oostzaan meer te betrekken bij de toekomst van de (te) kleine gemeente is al meer dan 550 keer getekend. Eén van de opties die de Oostzaanse politiek ziet is aansluiting bij Zaanstad. Amsterdam kan ook, of op ambtelijk niveau samenwerken dan wel fuseren met Wormerland, Landsmeer, Waterland of een combinatie daarvan. De tijd begint te dringen, terwijl het vraagstuk al jaren boven de markt hangt.

‘Oostzaan staat op een kruispunt. De beslissingen die nu worden genomen over onze bestuurlijke toekomst hebben langdurige gevolgen voor onze gemeenschap. Het is cruciaal dat deze beslissingen met een zo breed mogelijke inbreng en eensgezindheid worden genomen,’ aldus de petitie, die dus geen aanbeveling doet voor de gewenste uitkomst. Volgens Peter Hazes van het Bezorgde Oostzaners Comité zijn er tot nu toe ‘onvoldoende acties ondernomen om de inwoners te betrekken bij de besluitvorming’ en hebben de inwoners ‘onvoldoende vertrouwen in de vervolgstappen.

Verkenner

De petitie pleit voor het aanwijzen van een onafhankelijke verkenner en het opzetten van een burgerplatform, het organiseren van werkbijeenkomsten en transparantie en terugkoppeling richting de inwoners. Discussies in de gemeenteraad, rapporten van deskundige onderzoekers en uitvoerige artikelen in de media kregen de Oostzaners tot nu toe niet echt in beweging, maar nu lijkt het besef toch door te dringen dat het vijf voor twaalf is. Wormerland zit overigens in hetzelfde schuitje. Ook daar moet de knoop worden doorgehakt over de toekomstige bestuurlijke toekomst.

https://twitter.com/PeetH6/status/1771486866308567303

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen