Inhaalvaccinaties bij GGD mogelijk tegen mazelen

Foto: CC0 Publiek domeinxHere / CC0 Publiek Domein

De GGD roept ouders van kinderen ouder dan veertien maanden die nog niet gevaccineerd zijn tegen mazelen om contact op te nemen wanneer ze alsnog een afspraak willen maken voor een mazzelenprik. In heel Nederland leven zorgen over de lage vaccinatiegraad en uitbraken van verschillende infectieziekten zoals mazelen. Ook in Zaanstad.

De GGD is van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur bereikbaar via de telefoonnummers 075 -651 8340 en 0299 – 748004. Kinderen kunnen ernstig ziek worden van mazelen en kinkhoest en er zelfs aan overlijden. Steeds minder kinderen nemen deel aan het Rijksvaccinatieprogramma. Omdat de groepsimmuniteit afneemt, neemt het risico op uitbraken toe. Sinds november 2023 is er een bofuitbraak gaande in gebieden met een lage vaccinatiegraad.

Sterfgevallen

Gisteren werd bekend dat er in Eindhoven en omgeving een mazelenuitbraak is. Bij mazelen is een vaccinatiegraad boven de 95 procent nodig. Voor de overige vaccinaties adviseert de World Health Organization een graad van 90 procent. Vandaag maakte het gezondheidsinstituut RIVM bekend dat in de periode februari – maart van dit jaar vier baby’s zijn overleden aan de gevolgen van kinkhoest. ‘De stijging van het aantal baby’s met kinkhoest is in het hele land zichtbaar. Eerder was de stijging te zien in de bible belt. Ongeveer 85 procent van de baby’s was niet voldoende beschermd tegen kinkhoest omdat de baby en/of de moeder niet gevaccineerd was,’ is er verder te lezen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen