Buiten stadhuis demonstratie, binnen uitleg over omstreden leus

Foto: Screenshot X

Terwijl buiten het stadhuis gedemonstreerd wordt tegen het geweld in Gaza moet in de raadszaal burgemeester Jan Hamming vandaag zijn visie geven op het gebruik van de omstreden leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’. Eerder werd dat behendig ontweken na schriftelijke vragen van Democratisch Zaanstad, maar nu stelt de PVV de vraag opnieuw tijdens het mondelinge vragenuurtje.

De wekelijkse pro-Palestina demonstraties in of bij het station en het stadhuis roepen bij de partij meer bedenkingen op. ‘Wij hebben geconstateerd dat demonstranten op enig moment de toegang tot het station hadden geblokkeerd en dat een persoon die er door wilde de beveiliging van NS nodig had om op het perron te kunnen komen,’ aldus raadslid Menno Barends. ‘Verder is ons bekend dat demonstranten geregeld gezichtsbedekkende kleding dragen, waaronder ook mondkapjes, met Palestijnse vlaggen zwaaien en via microfoons hun leus scanderen.’

Kamermotie

Barends wijst erop dat op 1 februari in de Tweede Kamer een motie is aangenomen die de leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ bestempelt als een oproep tot antisemitisch geweld. Hij roept immers op om de joden te verdrijven ’tussen de Jordaan en de Middellandse Zee’ en komt uit de koker van Hamas, de terreurbeweging die de oorlog in Gaza in gang zette met een serie gruweldaden tegen Israëlische burgers. De Amsterdamse driehoek (gevormd door de burgemeester, het Openbaar Ministerie en de  politie) heeft inmiddels voorwaarden gesteld aan pro-Palestina demonstraties en onder meer het zwaaien met vlaggen van organisaties als Hamas en het dragen van gezichtsbedekkende kleding verboden, alsook het verbranden van spullen.

De PVV vindt dat demonstranten bij de pro-Palestina demonstraties geen reden hebben om onherkenbaar te zijn, dat gezichtsbedekkende kleding het gevoel van onveiligheid bij omstanders kan vergroten en dat er dus een verbod op bivakmutsen en dergelijke moet komen. Verder stelt de partij dat de gemeenteraad te allen tijde inzicht zou moeten kunnen krijgen in de afspraken die met organisaties gemaakt worden over demonstraties, ongeacht wat de aanvragers van een vergunning daarvan vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen