Het hertellen van de stemmen is begonnen

Foto: Gemeente Zaanstad

Het hertellen van alle bij de gemeenteraadsverkiezingen uitgebrachte stemmen is begonnen. De aanleiding is het verzoek daartoe van lijsttrekker Judit Raa van de Partij voor de Dieren, omdat er tussen de toekenning van de laatste restzetel slechts één stem verschil is tussen de PvdD en Rosa.

De oude gemeenteraad besloot gisteravond unaniem om aan het verzoek gehoor te geven, omdat de algemene consensus was dat een dergelijke kwestie niet vier jaar lang een schaduw over de legitimiteit van de raad mag werpen. 

De openbare hertelling, onder verantwoordelijkheid van de burgemeester, begon vanmorgen om acht uur in hotel Inntel in Zaandam. Daarbij is ook een vertegenwoordiger van de Kiesraad aanwezig. Stembureau na stembureau worden de stemmen herteld door in totaal 40 tellers. Samen moeten die meer dan 62.500 formulieren verwerken.

Afscheid oude raad

Aan het eind van de dag komt het Centraal Stembureau opnieuw bijeen om de resultaten bekend te maken. Door de hertelling vanmiddag af te ronden, kan de goedkeuring van de geloofsbrieven in de raadsvergadering van vanavond doorgaan. In die vergadering wordt dan ook afscheid genomen van de vertrekkende raadsleden. Morgenavond wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen