Waarschuwingen voor no-fly zones in Amsterdam

Foto: Gemeente Amsterdam

In Amsterdam is een bord ge├»ntroduceerd om aan te geven dat bezoekers zich in een ‘no-fly zone’ bevinden waar niet met drones mag worden gevlogen. Drones zijn in het grootste deel van de hoofdstad in de stad. De afgelopen jaren kwamen er meer en meer drones, maar veel mensen kennen de vliegregels niet.

In 2023 bleek 99 procent van de waargenomen dronevluchten zonder toestemming plaats te vinden. Dat is een probleem omdat Amsterdam grotendeels in een gecontroleerd luchtruim van luchthaven Schiphol ligt. Hier gelden specifieke regels om er te mogen vliegen met drones. Zonder toestemming vliegen kan het luchtverkeer in gevaar brengen. Ook Zaanstad ligt deels in dat gebied, in het rood op de kaart van Vliegdroneveilig.nl. Er worden soms ook tijdelijke no-fly zones ingesteld, bijvoorbeeld rond een evenement. Van waarschuwingen voor permanente no-fly zones is in Zaanstad nog geen sprake.

Privacy

Op plekken waar veel ongewenst wordt gevlogen met drones, bijvoorbeeld het Vondelpark, het Museumplein en de Johan Cruijff ArenA doet Amsterdam nu een proef met de nieuwe borden om bewoners en bezoekers bewuster maken van de regels. Daarnaast komen er afspraken met bekende webwinkels om klanten in de regio Amsterdam actiever te informeren over wat wel en niet mag. Drones met camera’s kunnen ook inbreuk maken op de privacy.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen