Poging tot doodslag op agent levert twee jaar cel op

Foto: Rawpixel / CC0

De 38-jarige Brit die in januari vorig jaar een Zaanse agent meesleepte met zijn auto heeft een celstraf van twee jaar opgelegd gekregen. Naast een poging tot doodslag is hij ook veroordeeld wegens identiteitsfraude. De man kreeg daarnaast hij een rijontzegging van twee jaar en moet de agent een schadevergoeding betalen van 4500 euro. De eis was drie jaar.

De verdachte werd op de Sluispolderweg in Zaandam aangehouden omdat hij zich enkele dagen daarvoor bij de politie had geïdentificeerd met een paspoort dat niet van hem bleek te zijn. Tijdens zijn aanhouding reed hij met zijn auto weg terwijl hij door een politieman door het openstaande raam werd vastgehouden. De agent kwam daardoor ten val maar hield zich vast aan de jas van de man en werd aan de auto hangend meer dan 220 meter meegesleurd. De verdachte ging steeds harder rijden – tot 60 kilometer per uur – en sloeg de agent daarbij een aantal keer in zijn gezicht. Uiteindelijk heeft de politieman zich bij het loslaten afgezet tegen de man om niet onder het voertuig te komen. Hij heeft heeft doodsangsten uitgestaan.

Nietsontziend gedrag

De verdachte heeft  volgens de rechtbank de reële kans voor lief genomen dat de agent met hoge snelheid met zijn hoofd tegen het asfalt zou slaan en daardoor zou overlijden, of dat hij zou worden overreden, met dodelijke afloop. Naar het oordeel van de rechtbank is daarmee een poging tot doodslag bewezen. Om uit handen van de politie te blijven heeft de man zich nietsontziend gedragen. Zelfs het meermaals hard schreeuwen en smeken van het slachtoffer om te stoppen bracht hem niet tot inkeer. Dat de agent er met relatief licht fysiek letsel af kwam is zeker niet te danken aan de handelwijze van de verdachte, maar aan het moedige en doortastende optreden van de politieagent zelf.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen