Eisen voor bouw seniorenwoningen Wormerveer op papier

Foto: Google Street View

De voormalige basisschool de Toermalijn in Wormerveer moet een plek voor geclusterde ouderenwoningen worden. De gemeente is als eigenaar van de grond zelf initiatiefnemer voor deze ontwikkeling en er is nog geen uitgebreid voorstel met een ontwerpschets, maar al wel een Programma van Eisen. Dat vormt de basis voor een latere aanbesteding.

Het schoolgebouw moet deels een maatschappelijke invulling krijgen en aan het Krommenieërpad en op het voormalige schoolplein worden ouderenwoningen met een collectieve, groene buitenruime gerealiseerd. De parkeerplaatsen worden op eigen terrein en zoveel mogelijk uit het zicht gerealiseerd. Op het binnenterrein blijven de bestaande bomen zoveel mogelijk behouden en wordt door de sloop van de achterzijde van de school een doorzicht gecreëerd richting de voormalige Pette-chocoladefabriek, nu het hoofdkantoor van Parteon.

Het buurtje Zevenhuizen, gezien vanaf de brug over de dijkslootçnaar het Krommenieërpad. Bron: Gemeentearchief Zaanstad

Het schoolgebouw tussen de Marktstraat en het Krommenieërpad dat begon als de St. Jozefschool heeft een beschermde voorgevel daterend uit 1914. Achter de school en de rooms-katholieke kerk, op de plek van het schoolplein bevond zich vroeger het buurtje Zevenhuizen dat te bereiken was via een smal bruggetje vanaf het Krommenieërpad.

Het woonbuurtje dat groeide tot zo’n 40 houten woningen was nogal chaotisch gebouwd en werd vervangen door nieuwbouw. Halverwege de negentiende eeuw was op deze plek nog de scheepswerf van Floris Wezel gevestigd. Het Noordeinde, de Zaanbocht en de Marktstraat vormen nu één aaneengesloten publiek gebied, waar volgens het college reuring en levendigheid gewenst zijn. Het Krommenieërpad heeft een tegengesteld karakter, waar een rustig woonmilieu gewenst is. Beide publieke gebieden worden van elkaar gescheiden door de Soldatensloot; een onopvallende steeg langs de school biedt ruimte voor een eventuele doorgang voor voetgangers.

Omwonenden

‘Het is van groot belang dat de omgeving goed wordt betrokken in de planvorming op deze locatie. Dit is namelijk in het verleden één van de redenen geweest dat een eerder initiatief op deze locatie niet van de grond is gekomen (de nieuwbouw van de Toermalijn, red.) Voor het Programma van Eisen is de omgeving dan ook bevraagd om mee te denken. Een open uitnodiging is gedeeld via de kanalen van de gemeente en daarnaast werd een bewonersbrief gedeeld met de omwonenden in de directe straten rondom het plangebied,’ schrijft het college aan de raad.

De primaire doelgroep van de nieuwbouw zijn ouderen vanaf 65 jaar. ‘Omdat ouderen tot op hoge leeftijd zelfstandig blijven wonen, is het belangrijk dat de woningen levensloopbestendig worden gebouwd. Net als in andere gemeenten zal de toename van het aantal oudere inwoners in Zaanstad de komende decennia naar verwachting omvangrijk zijn. Dat betekent dat er meer geschikte woningen voor senioren gerealiseerd moeten worden. Hier ligt de focus op deze locatie.’

Andere doelgroepen

Een mix met andere doelgroepen wordt niet op voorhand uitgesloten. Een meergeneratiehof is dus ook nog een mogelijkheid, zoals de combinatie met huisvesting van jongeren die deel uitmaken van de woonvorm door het helpen bij het onderhoud van de gemeenschappelijke tuin. Het maximum aantal woningen is 20, waarbij een maximale bouwhoogte van zeven meter wordt gehanteerd. Minimaal de helft van de nieuwbouw wordt een zorgwoning; het overige deel moet minimaal voldoen aan de richtlijnen van een nultredenwoning.

Een verdere randvoorwaarde is de gemeenschappelijke ontmoetingsruimte, die ook in het voormalige schoolgebouw zou kunnen komen. Uitgangspunt is om uit te komen op een gemiddelde woonoppervlakte van 65 vierkante meter, met voorkeur voor twee slaapkamers per woning.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen