Drones in Het Twiske als richtingaanwijzers voor ganzen

Foto: Flickr / CC0

Psychologie helpt beter tegen ganzenoverlast dan vangen en vergassen of afschieten. De dieren zijn gemakkelijk te manipuleren en er zou als proef in Het Twiske kunnen worden gewerkt met drones om hun aanwezigheid tot daartoe aangewezen foerageergebieden te beperken. Dat hield Trizin Hof van Hofganzen het algemeen bestuur van Recreatieschap Twiske – Waterland afgelopen zomer voor. Die drones gaan er komen.

Noord-Holland is de provincie met de meeste permanent aanwezige ganzen in Nederland, maar is ook de provincie waarin op jaarbasis duizenden ganzen worden gevangen en
vergast. Ganzen zijn gewontedieren die alles op inprenting doen en zien hun leefgebiedd als hun territorium. Dit betekent dat ook Het Twiske een vaste populatie aan ganzen heeft. Als deze worden gedood, dan wordt de deur volgens Hof wagenwijd opengezet voor gebiedsvreemde vogels. Wanneer er in Het Twiske een vaste populatie ganzen komt die beheersbaar is via bijvoorbeeld nestbeheer, is afschot daar niet langer aan de orde.

Gedoogzone

Eén van de effectieve oplossingen om ganzen te verjagen is het onaantrekkelijk maken van gebieden en om een gedoogzone voor de dieren te creëren. Ganzen schrikken van drones en vliegen dan meteen op. Als dit een aantal keren gebeurt verkassen ze naar een andere plek – en in theorie kunnen ze zo naar een gedoogzone worden geleid waar ze zich vestigen en waar hun aantal in toom kan worden gehouden middels nestbehandeling. In Groningen zijn goede ervaringen opgedaan met drones, maar belangrijk is dat foerageergebieden worden aangelegd waar de ganzen welkom zijn en kunnen slapen.

Geen bedreiging

Ganzen zijn monogame dieren en kunnen sterven van liefdesverdriet als een partner uit de lucht wordt geschoten, vertelde Hof. Het Twiske kan volgens hem een populatie van ongeveer 400 ganzen aan. Er is in Nederland 122.000 hectare aan foerageergebied aangewezen voor ganzen, maar hiervan is het grootste deel niet goed ingericht.  Dat ganzen de habitat van beschermde diersoorten in het Natura 2000-deel van Het Twiske bedreigen is volgens Hof een fabel: nog nergens is aangetoond dat ganzen (behalve nijlganzen) andere diersoorten verdringen of schadelijk zijn. Er is ook nog nooit aangetoond dat ganzen kievitsnesten vertrappen. In het veldonderzoek komt men ook regelmatig weidevogels tussen ganzen tegen.

Begin maken

Hofganzen werkt voor veel gemeenten met diervriendelijk beheer. Het is niet de verwachting dat er lokaal in de omliggende gemeenten van Het Twiske allemaal drones moeten gaan vliegen, zei de oprichter. Effectief nestbeheer is mogelijk door binnen de eerste weken een ei te behandelen. Met een kleine groep vrijwilligers kan men zo duizenden nesten per jaar afhandelen. Op het moment dat ganzenpopulaties op een goede manier worden beheerd en in toom worden gehouden, houdt men een vaste populatie die men kan sturen. De drones in Het Twiske gaan de problemen met ganzen in Noord-Holland niet oplossen, maar er moet érgens een begin mee worden gemaakt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen