Plannen voor Groene Oase en omgeving uitgekristaliseerd

Foto: Gemeente Zaanstad

Er komt een nieuwe openbare route over de Groene Oase en het eiland van de Veldmuis en het erf van de wijkboerderij wordt aangepast en met een haag, hek of sloot gescheiden van het perceel van molen De Held Jozua. Ook komt er een nieuwe brug naar het Eline Vereplantsoen. Het is verder de bedoeling om de boerderij uit te breiden met een buurtterras.

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan voor De Zaanse Helden is aan de betrokkenen beloofd om ook naar het gebied van de Molenweide en de Groene Oase te kijken, mede naar aanleiding van het plan dat Wijkboerderij de Veldmuis samen met de Belangenvereniging Westerwatering had opgesteld voor de toekomst van de boerderij. Om het voortbestaan mogelijk te maken en om tegelijkertijd een kwaliteitsslag mogelijk te maken voor het gebied is een toekomstvisie gemaakt. Daarin staat dat het wijkpark ook in het bestemmingsplan wordt opgenomen.

In de huidige situatie is er voor De Held Jozua en de wijkboerderij geen actuele planologische regeling. Voor natuurspeeltuin de Groene Oase is een omgevingsvergunning verleend en voor de andere functies zijn vrijstellingen afgegeven. Maar zowel de molen als de wijkboerderij kennen om verschillende redenen geen regeling. Het ontwerpbestemmingsplan dat nu klaar is voor beoordeling door bewoners en de gemeenteraad maakt daar een einde aan. Het betreft het gebied tussen de Ilpendamstraat, de Kapelhof, de Houtveldweg, de Joachim Stillerstraat en het water van het Eline Vereplantsoen. Daar staan ook nog twee woningen en een restaurant. De Raad van State onthield in 2008 goedkeuring aan nieuwe planologische regels voor het gebied vanwege bezwaren tegen de te hoge bebouwing in de omgeving die de molenbiotoop zou aantasten.

Picknickplek

Onderdeel van de plannen is ook het toevoegen en vervangen van speeltoestellen in Groene Oase, die ook een make-over krijgt met onder de meer de bouw van een kleine, natuurvriendelijke steiger. Een picknickweide met fruitboompjes maken de parkachtige omgeving af. Die wordt bereikbaar via een viertal entrees, waarvan drie met fietsparkeren. De Veldmuis, in 1991 aangelegd via het tv-programma De Uitdagng, ligt nabij het Natura 2000-gebied Polder Westzaan. De polder werd op 23 mei 2013 aangewezen als beschermde natuur, toen de boerderij dus al twaalf jaar bestond. Daarom kan een uitzondering op de stikstofregels worden gemaakt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen