VVD wint de verkiezingen; ZIP, ZVI en Volkstem maken plaats voor PVV, Denk en PvdD

Foto: Gemeente Zaanstad

De VVD is de grootste partij in Zaanstad de komende vier jaar, met zes vertegenwoordigers in de gemeenteraad. Dat waren er vijf. Nieuwe politieke geluiden in de raad komen van de PVV (drie), Denk (twee) en de Partij voor de Dieren (een).

Groei is er voor Rosa (van drie naar vier) en GroenLinks (van twee naar drie). Zowel D66 – vier jaar geleden nog de grootste – als de SP leveren twee zetels in (van vijf naar drie). De PvdA gaat van vijf naar vier; Democratisch Zaanstad van vier naar drie en de ChristenUnie van twee naar een. De Partij voor Ouderen en Veiligheid behoudt de vier zetels die in 2014 gewonnen werden en het CDA de twee die de partij al had.

De lokale nieuwkomer De Volkstem van oud-SP’er Maikel Kat wist geen zetel te bemachtigen en zowel de Zaanse Inwoners Partij als Zaanstad voor Iedereen (vroeger de ZOG) verdwijnen uit de raad. Het gaat nog wel om een voorlopige uitslag: morgenochtend volgen de definitieve cijfers.

https://twitter.com/samtrompert/status/976592741546250247

VVD-leider Gerard Ram neemt de komende weken het voortouw bij het vormen van een coalitie. Nooit eerder waren de liberalen de grootste partij in Zaanstad. De grootste uitdaging worden daarbij de gesprekken over het Cultuurcluster, dat de VVD graag wil bouwen maar waarvoor in de nieuwe raad geen meerderheid meer lijkt te zijn.

Oostzaan

Net als in Zaanstad won ook in Oostzaan de VVD.

In Wormerland was nieuwkomer POV de grote winnaar. Coalitiepartij GroenLinks werd er de grootste partij.

Wormerland

Referendum

Volgens een exitpoll stemde in het raadgevende referendum 49 procent voor en 48 procent tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). De uitslag in Zaanstad is inmiddels bekend en die laat geen twijfel bestaan over de populariteit van de wet die de inlichtingendiensten ruimere toegang tot digitale informatie geeft via de kabel.

Tegenstanders vrezen aantasting van de privacy.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen