College houdt gebruik dieren bij evenementen tegen het licht

16 dec 2023, 11:02 Actueel
screenshot 20221110 140109 915x518 1
Zaanstad gaat onderzoeken of en hoe zij evenementen met dieren terug kan dringen om aan te sluiten bij het veranderende denken over het gebruik van dieren ter vermaak van de mens. De nadelige consequenties (of de risico’s daarop) voor het dier lijken niet meer als vanzelfsprekend te worden aanvaard. Er geen subsidie meer voor te verstrekken is het kansrijkst.
Gelet op de mogelijke gevolgen van de aanpassing van de subsidieregelingen voor een aantal traditionele evenementen in Zaanstad, zoals de Sinterklaasfeesten en de kortebaandraverij in Assendelft, wil het college in het eerste kwartaal van volgend jaar hierover in gesprek gaan met de initiatiefnemers van deze evenementen. Dat deze tradities een bijdrage leveren aan de sfeer en sociale cohesie wordt daarbij ook meegewogen. In 2024 moet er dan meer duidelijkheid komen over hoe het college nieuw beleid vorm wil gaan geven.

Tijdelijke activiteiten

Bij evenementen met dieren gaat het om tijdelijke activiteiten waarbij gebruik wordt gemaakt van dieren bij kunst, reclame, promotieactiviteiten, circussen, volksvermaak en tentoonstellingen. Het kunnen zowel commerciële als niet-commerciële activiteiten zijn. Zaanstad kent diverse jaarlijkse evenementen met dieren zoals circussen, levende kerststallen, de paasboerderij, het kinderpretpark in het Burgemeester In 't Veldpark in Zaandam, het ringsteken bij de kermis in Assendelft en de kortebaandraverij in Assendelft. Kinderboerderijen vallen vanwege het niet-tijdelijke karakter niet onder de definitie.
Momenteel komt het voor dat Zaanstad subsidie verstrekt aan evenementen waarbij dieren worden gebruikt. Vooralsnog is door Zaanstad in 2022 in drie gevallen subsidie verstrekt, te weten aan twee Sinterklaasintochten en de kortebaandraverij in Assendelft. Overigens was er in 2022 sprake van meer evenementen met dieren waarvoor een vergunning is verleend: ook Pasen op de Saen, Circus Renz Berlin, de Campina-boerderij en Flyball-hondenwedstrijd mochten doorgaan.

Verbieden mag niet

Evenementen of activiteiten met dieren verbieden op grond van dierenwelzijn is juridisch voor de gemeente niet mogelijk, omdat deze bevoegdheid uitsluitend bij de minister van Landbouw ligt. Gemeenten willen dat graag anders, maar hun lobby heeft tot nu toe geen succes gehad. De Algemene Plaatselijke Verordening aanpassen biedt geen uitweg, omdat die de lokale regels op het terrein van de openbare orde bevat. Daar is geen sprake van wanneer het ongevaarlijke dieren betreft. Wat een gemeente wel kan doen is besluiten dat ze haar geld niet langer wil uitgeven aan evenementen met dieren. Nadat afgelopen zomer de dierbelangenorganisatie Dier & Recht dit thema via een landelijke campagne tegen harddraverijen onder de aandacht bracht, kreeg het college meer dan 100 e-mails met reacties.