Bewoners boten Dukra weggestuurd zonder alternatief

Foto: Google Street View

De bewoners van jachthaven Dukra moeten daar nog dit jaar weg zijn nadat zo’n 50 tot 60 huurovereenkomsten zijn opgezegd. Sommige woonschipbewoners zijn al vertrokken, maar er is grote onduidelijkheid over alternatieve ligplaatsen. De wanhoop slaat deze weken toe, laat Democratisch Zaanstad weten.

De bewoners weten niet waar ze aan toe zijn en vanwege de onmogelijkheid om een andere plek te vinden overweegt één van de bewoners zelfs om zijn 30 meter lange schip te laten slopen. De eigenaren van de jachthaven Dukra hebben volgens DZ ’tot nu toe geen stappen gezet om de bewoners een oplossing aan te bieden’. De gemeente komt evenmin echt in beweging. De Isaac Baarthaven wrdt wel genoemd, maar is slechts een tijdelijke oplossing op een verre van ideale locatie. ‘De bewoners die met hun woonboot moeten vertrekken zijn verbaasd over de advertenties die Dukra plaatst op Facebook. Daarin wordt ligplaatsen aangeboden voor nieuwe bewoners.’

De eigenaren hebben grote plannen voor een facelift van de jachthaven, maar over gedwongen verhuizingen wordt daarin niet gerept. En waarom moeten mensen weg om plaats te maken voor anderen? ‘Duidelijk is dat het onbegrip hierover bij de oorspronkelijke bewoners groot is. Is dit nog wel uit te leggen? Welke argumenten hebben de jachthaven eigenaren om zo te handelen. Allemaal onbeantwoorde vragen, terwijl de tijd dringt en er vooral sprake lijkt van voldongen feiten, zoals opgezegde huurovereenkomsten,’ aldus DZ.

Grotere woonboten

De partij vermoedt dat Dukra plaats gaat bieden aan grotere schepen, tot 40 meter. ‘Daarmee keert via een achterdeur mogelijk de grootschaligheid toch weer terug en dat was nu juist iets waar de omwonenden moeite mee hadden. Daarnaast is het natuurlijk zot dat je woonboten laat verplaatsen om nieuwe toe te laten. Als je woonboten van 40 meter gaat toelaten als jachthaven, dan kan zo’n 30 meter schip van een bestaande bewoner toch gewoon blijven liggen. Die heb je dan als projectontwikkelaar of eigenaar van de jachthaven vast binnen. Bovendien zijn veel voorzieningen, zoals stroom en water aan de kades al afgesloten’ terwijl er nog enkele weken te gaan zijn.

Aangezien de plannen nog in ontwikkeling zijn – er ligt bijvoorbeeld nog geen bestemmingsplan – is er geen enkele reden om nu al acuut over te gaan tot het wegsturen van bewoners, vindt Democratisch Zaanstad. De partij wijst de gemeente ook nog maar eens op haar zorgplicht voor hier ingeschreven inwoners.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen